NADZOR KVALITETE HRANE

Cilj BiH nije 'uzvraćanje udarca' Hrvatskoj

05.11.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je kako njegova zemlja želi održati dosegnuti obujam robne razmjene s Hrvatskom te stoga smatra štetnim i nepotrebnim dodatne mjere inspekcijskog nadzora nad nekim prehrambenim proizvodima koji se izvoze u Hrvatsku, poput mlijeka.

U izjavi, koju u ponedjeljak prenosi sarajevsko 'Oslobođenje', Mirko Šarović je istaknuo kako upravo stoga cilj BiH nije bio nikakvo 'uzvraćanje udarca' Hrvatskoj pri uvođenju pojačanog nadzora kvalitete prehrambenih proizvoda koji se uvoze u BiH.

Šarović je istaknuo kako bi probleme valjalo riješiti razgovorom, a očekuje da hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovori na njegov poziv da se oni zakažu što prije. 'Veliki je interes i Hrvatske strane da razgovara s nama', kazao je bosanskohercehovački dužnosnik podsjećajući kako Hrvatska u BiH izvozi pet puta više hrane nego što uveze iz BiH.

Od prošlog tjedna na granici BiH provodi se pojačano uzimanje uzoraka mlijeka koje se uvozi iz Hrvatske, a dodatno se nadzire i kvaliteta ostalih prehrambenih proizvoda. Takve su mjere uslijedile nakon problema koje je pri plasiranju mlijeka na tržište Hrvatske imala mljekara iz Bosanske Dubice.

Šarović je potvrdio kako tržište BiH ostaje otvoreno za uvoz, što je i obveza koja proistječe iz sporazuma CEFTA i privremenog trgovinskog sporazuma s Europskom unijom. Umjesto posezanja za zabranama, kako je kazao Šarović, u BiH razmatraju mjere dodatnog poticaja domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji uključujući tu uvođenje tzv. plavog dizela.