AURO DOMUS

Cijene zlata eksplodirat će zbog smanjene proizvodnje i rastuće potražnje

26.06.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Snažna potražnja za zlatom u rastućim gospodarstvima poput indijskog i kineskog kratkoročno bi trebala znatno povisiti cijenu plemenitih metala na svjetskom tržištu, istaknuli su analitičari ugledne austrijske financijske grupacije Erste Group u svom nedavnom izvješću.

Uz sve veću potržanju ove dvije zemlje iz kojih je lani kupljeno više od polovice svog prodanog zlata, eksploziju cijena uvjetovat će sve viši troškovi eksploatacije koji će dovesti do opadanja ponude, i značajnog deficita plemenitih metala na svjetskom tržištu.

Svi ovi podaci ukazuju da se zlato nalazi pred razdobljem novog rasta, koji bi mogao već u kratkom razdoblju donijeti značajne prihode ulagačima – i do dvadesetak posto unutar dvije godine - dok se dugoročno, kroz desetak godina, očekuje i dvostruko veće cijene zlata.

- Sad je svakako pravi trenutak za ulaganje u zlato, budući da analitičari smatraju da je cijena zlata na svjetskom trištu sada na najnižim razinama te da slijedi skori oporavak. Cijene variraju i na godišnjoj razini, pa smo tako nedavno imali klijenta koji je u manje od šest mjeseci na kupoprodaji zlata zaradio 200.000 kuna, no trgovati se može i manjim iznosima, kazao je Davor Žic, direktor marketinga tvrtke Auro Domus Bullion Market. Radi se o najvećoj hrvatskoj kompaniji specijaliziranoj za proizvodnju i prodaju proizvoda od investicijskog zlata, koja bilježi rast potražnje od čak 500 posto u prvom polugodištu 2015. godine u odnosu na 2014. godinu.

- Naš asortiman stvaramo u suradnji s najvećim svjetskim kovnicama zlata, poput švicarske Argor Heraeus, a zbog značajnog udjela na hrvatskom tržištu, često možemo proizvode ponuditi i po nižim cijenama od onih u zemljama u okruženju. Zlato jest vrijedno, ali za ulaganje nisu potrebni milijuni, budući da smo prilagodili cijene hrvatskim uvjetima, pa u ponudi imamo proizvode po cijenama već od 200 kuna, objasnio je Žic. Dodao je kako je zlato specifična investicijska kategorija poticana i posebnim poreznim mjerama.

- Ne samo da se na zlatu mogu ostvariti znatno veći prihodi nego, recimo, na štednji u bankama, već je investicijsko zlato i oslobođeno poreza i PDV-a, dok se na kamate na štednju porezi plaćaju. To je svakako jedan od razloga sve veće potražnje za našim proizvodima otkako se počelo govoriti o uvođenju poreza na kamate na štednju, zaključio je Žic, kazavši kako svi zainteresirani mogu dobiti dodatne informacije i savjete o ulaganjima putem besplatnog info telefona 0800 510 510 ili putem internetskih stranica tvrtke Auro Domus Bullion Market, a svi se proizvodi mogu naručiti i preuzeti u bilo kojoj od 160 poslovnica Auro domusa diljem Hrvatske