JOSEP BORRELL:

Cijeli EU, osim jedne članice, poziva Izrael na humanitarnu stanku na Bliskom istoku

19.02.2024 u 19:40

Bionic
Reading

Sve zemlje članice EU-a osim jedne složile su se u ponedjeljak oko izjave da se izraelsku vladu pozove da ne pokreće vojnu operaciju na jugu Gaze i zatraži humanitarna stanka koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i dostavi humanitarne pomoći

“Imamo izjavu koju je odobrilo 26 država članica”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Borrell je pojasnio da je riječ o izjavi koju je predložio tijekom proteklog vikenda i kojoj je danas dodan paragraf u kojem se traži “hitna humanitarna pauza koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i osiguranju humanitarne pomoći”.

Borrell nije naveo ime zemlje koja je bila protiv, ali Mađarska je bila protiv izjave koju je on dao tijekom proteklog vikenda u svoje ime jer nije bilo suglasnosti svih država članica.

U toj izjavi Izrael je pozvan da ne pokreće napad na Rafah, na jugu Gaze.

Šef europske diplomacije rekao je u nedjelju na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da neke europske države "igraju svoju igru" u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Europske unije.