PRODAJA SUMAMEDA

Čičak: Slijede hapšenja u vezi korupcije u Plivi

08.04.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik HHO-a dao je intervju listu Matice Hrvatske Vijenac u kojem se okomio na Damira Kuštraka i druge čelne osobe Plive koje tereti za korupciju velikih razmjera

Odgovarajući na pitanja novinara Andrije Tunjića, Ivan Zvonimir Čičak izjavljuje da će, osim Sanadera, u akcijama uhićenja biti 'još kapitalaca' i da će, po njegovim saznanjima, biti još hapšenja.

Upitan da navede tko bi mogao biti na listi, Čičak kaže kako je prije godinu dana, po ovlaštenju HHO-a, predao predsjednici Vlade Jadranki Kosor, tadašnjem ministru Ivanu Šimonoviću, ministru Tomislavu Karamarku i državnom odvjetniku Mladenu Bajiću 'non paper HHO-a o slučaju Pliva'.

Riječ je, navodi Čičak, o dokumentu iz kojeg je vidljivo da je Pliva 2002. prodala patent za Sumamed svojoj vlastitoj tvrtki koju je osnovala u Mađarskoj, za četiri milijarde kuna, da je s te osnove za to trebala platiti državi porez od oko 840 milijuna kuna te da je uplaćeno svega 135 milijuna kuna.

Razliku neplaćenog poreza od 705 milijuna kuna treba potražiti, kaže Čičak, u poreznoj olakšici za 'ulaganje u istraživanje i razvoj', i to na temelju uredbe Ministarstva financija, koja je, kako ističe, primijenjena samo za slučaj Pliva i vrijedila samo nekoliko dana.

Čičak kaže da se je umjesto u istraživanje, 'novac slio u nečije džepove'! Dakle, da je zamračeno 705 milijuna kuna!

Podsjeća da je tada ministar financije bio Mato Crkvenaca njegov zamjenik Damir Kuštrak, 'koji je tu naredbu navodno i potpisao'. Nakon odlaska iz ministarstva, ističe Čičak, Kuštrak dolazi na čelo Nadzornog odbora Plive.

'Do danas nismo dobili odgovore od institucija vlasti i ne znamo tko blokira tu istragu. Je li to MUP, Državno odvjetništvo ili ministar Popijač, koji se nalazi na čelu onoga što se popularno zove golf-mafija? Riječ je o skupini koja je donedavno vladala HUP-om', izjavio je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak