GLOBALNA OPASNOST

CIA upozorava da islamisti pripremaju druge napade

16.11.2015 u 17:13

Bionic
Reading

Skupina Islamska država (IS) vjerojatno priprema napade slične onima u Parizu, ocijenio je u ponedjeljak u Washintonu direktor CIA-e John Brennan

'Mislim da to nije jedina operacija koju je pripremila skupina Islamska država, ne mislim da su to izolirani napadi', rekao je šef američke obavještajne agencije u Washingtonu.

'IS se ne zadovoljava ograničavanjem svojih aktivnosti na Irak i Siriju i na pokretanje lokalnih podružnica na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Africi, već je pokrenula program vanjskih operacija koju sada primjenjuje', rekao je Brennan.

'Službe sigurnosti i obavještajne službe se sada bave tom problematikom', rekao je.

'Francuska i Europa se moraju pripremiti na nove atentate', rekao je u ponedjeljak francuski premijer Manuel Valls i dodao da je više od 150 premetačina izvedeno na području Francuske u islamističkim sredinama nakon atentata u kojim je ubijeno 129 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u ponedjeljak ocijenio da su napadi izvedeni u petak u Parizu mogli biti izvedeni u Velikoj Britaniji gdje je 7 atentata osujećeno tijekom posljednjih 6 mjeseci. Identificirano je 5 napadača koji su vodili napade u Parizu. Deset njima bliskih osoba su u kućnom pritvoru. U Francuskoj i Belgiji se vode velike policijske operacije.