ATENTATOR NA MORALESA

Chico 1991. godine: Senor Glavaš, želim u ZNG!

17.04.2009 u 09:47

Bionic
Reading

U pokušaju ubojstva na bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, kojeg je policija u četvrtak spriječila ubivši u okršaju trojicu napadača, sudjelovali su osumnjičeni iz Mađarske i Irske, a možda i iz Hrvatske, javlja agencija AP iz La Paza

Policija je pokušala uhititi muškarca u središtu Santa Cruza, grada na istoku Bolivije koji je središte otpora Moralesovoj politici, no upali su u hotel gdje je oko 16 sati došlo do intenzivne pucnjave, rekli su svjedoci i policija.

Navodni ubojice aktivirali su ručnu bombu unutar hotela, koja je raznijela prozore usred oružanog okršaja, navela je policija. Ubijena su trojica osumnjičenih koje je policija identificirala kao Mađara, Irca i Bolivijca.

Drugi Mađar je uhićen, zajedno s jednim umirovljenim bolivijskim vojnikom koji se borio u ratovima u bivšoj Jugoslaviji 1990., rekao je državni odvjetnik Jorge Gutierrez.

Prema pisanju portala Eldeber među ubijenima su Eduardo Rózsa Flores poznatiji kao Chico iz Bolivije, koji je sudjelovao u Domovinskom ratu i o kojem je snimljen dokumetarac, Michael Martin Dwyer iz Irske te Árpád Magyarosi iz Mađarske. Uhićeni su Mario F. Tadić iz Bolivije te Elod Toazo.

Kao zapovjednik Internacionalnog voda u Osijeku, Chico je bio vrlo blizak s Branimirom Glavašem i često se mogao vidjeti u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu, u Županijskoj ulici, u središtu Osijeka, gdje je bio Glavašev ratni štab, piše Jutarnji list.

U Hrvatsku je došao početkom rata, u ljeto 1991., predstavljajući se kao novinar koji radi za španjolske medije, a prema vlastitoj priči, kojom je objašnjavao svoj kasniji vojnički angažman, novinarstvo je napustio i priključio se hrvatskim oružanim snagama zgrožen brutalnim ratom JNA i srpskih pobunjenika protiv Hrvatske. U svibnju 1992. je ranjen, a krajem godine povlači se iz aktivne službe. Iste godine dobio je hrvatsko državljanstvo i čin bojnika.

U filmu 'Chico', koji je kasnije snimljen prema njegovu scenariju, čije je snimanje pomoglo i hrvatsko Ministarstvo obrane, Flores je tu scenu filmski ovjekovječio ulaskom u Glavašev ratni ured u kojem izražava svoju želju da se priključi Zboru narodne garde i svečano uzima oružje.

Flores je zapovijedao jedinicom koja je bila smještena na osječkom strelištu Pampas, a kasnije sudjelovala i u obrani sela Laslovo, nadomak Osijeka. Uloga te vojne postrojbe, sastavljene mahom od stranaca i Hrvata rođenih i odraslih u SAD-u, Australiji i Južnoj Americi, bila je vrlo zagonetna. Poznato je da su Floresovi vojnici, odjeveni u crne uniforme, sudjelovali u miniranju srpskih kuća u Čepinu, prigradskom naselju Osijeka, kao i u samom Osijeku te drugim okolnim mjestima.

No, uz djelovanje Internacionalnog voda vežu se i dva nikad razjašnjena ubojstva: švicarskog novinara Christiana Wuertemberga i britanskog Paula Jenksa.  Wuertemberg je ubijen u blizini kampa u kojem je bio smješten Internacionalni vod. Ozbiljna istraga o tom ubojstvu nikada nije provedena, a Flores je Švicarca optužio da je bio špijun srpske strane i da je sudbinu koja ga je zadesila i zaslužio.

Nekoliko tjedana kasnije u Osijek dolazi i britanski novinar i fotoreporter Paul Jenks, kako bi istražio što se dogodilo s njegovim švicarskim kolegom. No, Janksa je zadesila ista sudbina - misteriozno je ubijen u blizini Antunovca, sela kraj Osijeka. Njegova pogibija pripisana je snajperskom metku sa srpske strane. O pogibiji Paula Janksa novinar Observera John Sweeny snimio je dokumetarac 'Dying for the Truth', u produkciji britanskog Channela 4, u kojem je za smrt dvojice novinara optužio Floresa, piše Jutarnji.

Eduardo Flores nakon rata u Hrvatskoj napustio je Osijek i živio u glavnom gradu Mađarske. U Osijek se, koliko je poznato, vraćao dva puta - kada je prije nekoliko godina promovirana njegova zbirka poezije te kada je snimao film 'Chico'.

Glasnik Hrvatskoga uljudbenog pokreta prije godinu dana objavio je intervju s Chicom. Prema Glasniku, Chico je tada bio je urednik portala ekstremne desničarske mađarske stranke Jobbik, piše Večernji list. Prije dvije godine Chico je snimio i film 'Prljavi rat' inspiriran ratnim godinama u Hrvatskoj. U filmu se pojavljuje i Arkan kojeg glumi Vinnie Jones. Prema Glasniku, Chico je tijekom boravka u Mađarskoj prešao na islam i postao dopredsjednik Mađarske islamske zajednice.