SKUPO GORIVO

Cestovni prijevoznici najavljuju povećanje cijena

22.08.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Hrvatski cestovni prijevoznici će zbog rasta cijene goriva biti prisiljeni podići cijene prijevoza robe između četiri i sedam posto, izjavio je član Nadzornog odbora Gospodarskog interesnog udruženja (GIU) Hrvatski cestovni prijevoznici Bernard Šenvald.

To je po njegovim riječima glavni zaključak današnjeg sastanka koordinacije udruga i klastera prijevoznika Republike Hrvatske koji se održava na Plitvicama.

Drugi zahtjev je, kaže Šenvald, prenošenje obveze plaćanja carinskog parkinga sa prijevoznika na vlasnika robe. Trenutno parking plaćaju prijevoznici i to 120 kn za 48 sati, što nije slučaj nigdje u Europi, tvrdi Šenvald.

Prijevoznici traže i smanjenje davanja i županijskim Upravama za ceste prilikom registracije vozila koja u prosjeku iznose 14.000 kuna po sklopu vozila (kamion s prikolicom ili poluprikolicom) te veći popust na cestarine Hrvatskih autocesta od sadašnjih 20 posto.

Prijevoznici smatraju, prenosi Šenvald, da bi popust trebalo osigurati tijekom cijele godine, a ne kao sada samo zimi i izvan turističke sezone.

Šenvald kaže da su prijevoznici s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture već dogovorili smanjenje davanje županijskim Upravama za ceste i popust na cestarine, ali da to nije ostvareno u dogovorenim rokovima.

Prijevoznici traže da se tim zahtjevima udovolji do 15. rujna, a u protivnom će 2. listopada organizirati prosvjede na cestama, kaže Šenvald.