KRPANJE RUPA

Češka će učiniti sve da RH postane članicom EU

08.01.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Češka će učiniti sve što može da Hrvatska postane članicom Europske unije jer je nastavak proširenja u interesu Europe, izjavio je u četvrtak u Pragu češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg

PRAG - "Mi ćemo pokušati učiniti sve što možemo da Hrvatska postane članicom EU-a", rekao je Schwarzenberg.

Na upit Hine što češko predsjedništvo namjerava poduzeti kako bi se uklonila slovenska blokada u pristupnim pregovorima, Schwarzenberg je rekao: "Namjeravamo razgovarati s obje strane i pokušati naći rješenje".

Schwarzenberg je rekao kako se Češka stalno zauzimala za nastavak proširenja, "jer je naš glavni cilj ujedinjena Europa, a ne imati rupu u Europi".

Šef češke diplomacije je ponovio svoja stajališta da ni institucionalne reforme Europske nisu uvjet za nastavak proširenja. "Povezivanjem nastavka proširenja s ratifikacijom Lisabonskog ugovora stvoren je umjetni problem. Mislim da moramo razdvojiti institucionalne reforme i proširenje", rekao je Schwarzenberg.

On je izrazio uvjerenje da će oba doma češkog parlamenta za nekoliko tjedana ratificirati Lisabonski ugovor i da će to isto učiniti i irski birači na referendumu.

Schwarzenberg je izjavio da se zauzima i za odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ističući da ne može cijela zemlja biti taocem "jednog zločinca".

Unatoč potpisanom SSP-u sa Srbijom još uvijek nije počela provedba privremenog sporazuma, koji pokriva trgovinski dio SSP-a, budući da Nizozemska inzistira na punoj suradnji s Haškim sudom, odnosno uhićenju Ratka Mladića.

"Uvijek sam podržavao Međunarodni kazneni sud u Haagu, ali ne mislim da cijela zemlja treba biti talac jednog zločinca. Ako imamo opći dojam da Srbija nastoji surađivati sa Sudom, onda treba nastaviti s njezinim približavanjem EU-u", rekao je Schwarzenberg.