IVAN ZVONIMIR ČIČAK

'Čermak je surađivao, a to se honorira'

15.04.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak rekao je Hini da su Gotovina i Markač nažalost platili cijenu za zločine nakon 'Oluje', a da je Čermak dobro surađivao s haškim istražiteljima što se svugdje u svijetu dobro honorira

"Ono što je sudac Alphons Orie govorio uglavnom se znalo, samo nitko u Hrvatskoj za to nije procesuiran. Nitko ne osporava da su se nakon Oluje događali zločini, no, nažalost, cijenu za to platili su Gotovina i Markač", rekao je Čičak koji smatra da je Gotovini bitna otežavajuća okolnost bila to što je bježao.

"Onaj tko bježi indirektno priznaje da se osjeća krivim ili odgovornim", rekao je, ocjenivši da je Gotovina trebao ostati u Hrvatskoj i braniti se.

Predsjednik HHO-a smatra da Markač odgovara za ono zašto su drugi krivi, primjerice za ubojstva civila u Gruborima. Tvrdi da Markač apsolutno nema veze s tim zločinom, ali ga se tereti po zapovjednoj odgovornosti.

Ako presuda bude pravomoćna i u njoj budu navedena imena ostalih članova udruženog zločinačkog pothvata, Čičak smatra da će, "slijedom pravne logike", njih morati goniti državno odvjetništvo.

"Doista mislim da su s obzirom na funkciju, po zapovjednoj odgovornosti, od Gotovine i Markača odgovorniji Ivan Jarnjak kao tadašnji ministar unutarnjih poslova i Mate Laušić kao šef vojne policije", rekao je.

Za presudu smatra da će poslužiti kao primjer koji će se proučavati u pravnoj struci.

"Kad netko piše presude na 1500 stranica, kao što je navodno ta presuda, i ako se radi o čovjeku kao što je sudac Alfons Ori, onda je to egzemplarna presuda koja će se proučavati u pravnoj struci, posebice zato što će mnogi njegovu presudu s obzirom na oslobađajući dio doživjeti kao proturječnu.

"Ja kao dobar poznavatelj predmeta ne mislim tako", rekao je Čičak, istaknuvši da je Čermak prvi čovjek na području bivše Jugoslavije koji je dobrovoljno pristao na razgovore s haškim istražiteljima u Zagrebu i nije bježao od ruke pravde.

"To se svugdje u svijetu 'honorira'. On je rekao da se ne osjeća krivim i pokazalo se da je bio u pravu", ustvrdio je Čičak.