STIER PORUČIO

'Cerarov potez pokazuje da Slovenija nije za dijalog'

22.09.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar jučer je naprasno otkazao svoj dolazak u Zagreb, nakon govora premijera Andreja Plenkovića na Općoj skupštini UN-a. 'To pokazuje da Slovenija nije otvorena, spremna, za dijalog, barem u otvorenom trenutku', kazao je saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier

'Ono što je premijer iznio pred Općom skupštinom UN-a je poznati hrvatski stav. Nitko nije očekivao da će ga Hrvatska promijeniti. Bilo je očekivanja, neutemeljenih, u Sloveniji da će možda promjena vlasti u Hrvatskoj dovesti do promjene stajališta. No, upravo je Slovenija ta koja je prekršila arbitražni sporazum, prema tome nema nikakvih iznenađenja. U tom kontekstu, Cerar kad kaže da neće doći u Zagreb zatvara, pokazuje da Slovenija nije za dijalog', rekao je Stier.

Dodaje da situaciju treba gledati i u kontekstu predizborne kampanje u Sloveniji koja se već razbuktala. Slovencima slijede predsjednički, a zatim i parlamentarni izbori u 2018., javlja N1.

Stier naglašava da dijalogu alternative nema, da čak i arbitri pozivaju na to da se Zagreb i Ljubljana moraju dogovoriti.

'Loša je poruka da Slovenija nije otvorena za dijalog, mislim da to prvenstveno potkopava imidž Slovenije u međunarodnoj zajednici. Hrvatska je pokazala da je spremna na rješavanje spora', zaključio je.

Arbitražni spor godinama politička top tema Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš