Antonio Guterres

Čelnik UN-a: Stavljanje Gaze pod zaštitu UN-a nije dobra ideja

21.11.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a António Guterres smatra da Pojas Gaze ne bi trebao postati područje pod zaštitom UN-a nakon rata i poziva sve da pomognu u prijelaznom periodu postizanju rješenja dviju država

“Smatram da stavljanje Gaze pod zaštitu UN-a nije dobra ideja”, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije, navodi se u UN-ovom izvješću za medije. Umjesto toga prvi čovjeka UN-a predlaže prijelazni period koji bi uključivao i Sjedinjene Države i arapske zemlje.

“Svi trebaju uprijeti snage u stvaranje uvjeta za taj prijelaz kako bi se omogućilo jačanje Palestinske samouprave, da bi ona mogla preuzeti vlast u Gazi i da se na temelju toga konačno, odlučno i nepovratno, krene s rješenjem dviju država prema načelima koja je većinom uspostavila međunarodna zajednica i koje sam opetovano iznio”, rekao je. Palestinska islamistička skupina Hamas preuzela je vlast u tom obalnom području 2007. Rješenje dviju država predviđa nezavisnu palestinsku državu koja kohabitira s državom Izrael.

  • +6
Posljedice raketiranja Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

“Smatram da nam je potreban zajednički pristup svih važnih igrača u kojem će različite države i međunarodna tijela surađivati”, rekao je.

“Izraelu je, naravno, SAD najvažniji jamac sigurnosti. Za Palestince ključne su susjedne i arapske zemlje”, objasnio je glavni tajnik UN-a.