Chris Whitty

Čelnik engleskog javnog zdravstva: Čile pokazuje da brzo uvođenje cjepiva ne podrazumijeva kraj zatvaranja

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2021 20:52
  • Objavljeno 05.04.2021 u 20:52
tportal

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Situacija u Čileu pokazuje da brza provedba kampanje cijepljenja protiv koronavirusa nije dovoljna da se izbjegnu zatvaranja, kazao je u ponedjeljak čelnik engleskog javnog zdravstva, dodavši da je ublažavanju mjera potrebno pristupiti oprezno

U Britaniji je prvu dozu cjepiva primilo više od 31,5 milijuna ljudi, što je neke pripadnike stranke premijera Borisa Johnsona navelo da pozivaju na brže ukidanje mjera zatvaranja u Engleskoj. Čile je, međutim, unatoč tome što ima jednu od najbržih stopa cijepljenja na svijetu, zatvorio svoje granice i pooštrio već stroge mjere.

Chris Whitty je rekao da je iskustvo Čilea suprotno iskustvu Izraela i da nije jasno je li to zbog vremena uvođenja mjera, korištenog cjepiva, interakcije s varijantama virusa ili nekih drugih čimbenika.

"Još ne znamo... Svakako da moramo učiti od onih zemalja koje su daleko ispred nas ili poput nas kada je riječ o provedbi cijepljenja, a to su ove dvije među ključnim zemljama", komentirao je na tiskovnoj konferenciji. 

"To je razlog zbog kojeg cijeloj situaciji želimo pristupiti postupno jer primjer Čilea pokazuje da problem ne nestaje cijepljenjem puno ljudi".