OŠTRE REAKCIJE U SABORU

'Čekali smo pismo kao mala djeca, a Josipović nas je iskoristio'

16.10.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Iako su jučer zatražili da im se dostavi pismo koje je predsjednik Ivo Josipović uputio predsjedniku Sabora Josipu Leki, saborski zastupnici korespodenciju još uvijek nisu dobili. Doduše, pismo su mogli pročitati jer je ono objavljeno jutros u jednom dnevnom listu, što im je i bio povod da odmah na početku zasjedanja zatraže stanku

Prvi je u ime HDZ-a stanku zatražio Ivan Šuker, ogorčen što je pismo pušteno u medije, a da ga zastupnici prije nisu dobili.

'Hrvatski mediji su dobro informirani i zastupnici su uspjeli vidjeti pismo koje je objavljeno u medijima. Mislim da je ovo nešto što je nedopustivo. To je nedopustiv odnos prema zastupnicima, da predsjednik govori o trodiobi vlasti, a Sabor zapravo ne postoji. Ovo što govorim je pokušaj da se zaštiti ovaj visoki dom. Mi smo jučer govorili da bi htjeli vidjeti pismo i ovo je tragikomično. Da predsjednik države da papir van prije nego što ga vide zastupnici. Mislim da trebamo otvoriti raspravu o pismu. Ovo je praksa koja može biti pogubna za legitimitet parlamenta', kazao je Šuker

Situaciju je pokušao smiriti predsjednik Sabora Josip Leko

'Želite dramatizirati bez poslovničkih prava. Pričate o nečemu što je po vašem osjećaju dramatično, a ja ne vidim dramatiku. Pismo upućeno predsjedniku Sabora je najnormalnija komunikacija među granama vlasti', poručio je Leko, i proglasio stanku.


Nakon stanke na predsjednika Sabora Leku i predsjednika Josipovića još jednom se žestoko obrušio HDZ-ov Davorin Mlakar. Kazao je da je očito bila greška što su zastupnici jučer zatražili pismo od Leke.

'Bila je to očito kriva adresa jer su nas sa sadržajem pisma upoznali urednici i novinari, a mi smo ko mala djeca čekali kada će nam predsjednik Sabora dati pismo. Rekli ste da nije ništa dramatično, ali sadržaj pisma i način kako funkcionira Josipović je dramatično i sve to radi kao kandidat SDP-a za predsjendika. Predsjednik Josipović u pismu govori o dramatičnoj situaciji u zemlji, ali ne govori o problemima gospodarstva nego iznosi ostalo zato da bi osnažio kampanju u izborima. Pa je iskoristio parlament. On govori samo o nekim stvarima koje su mu se kao sluhistu i kompozitoru učinile bitnima. Nećemo dozvoliti da Sabor bude žrtvom Josipovićevih ambicija', poručio je Mlakar.

Odgovor je HDZ-u stigao iz SDP-a, čiji je Nenad Stazić glavnu oporbenu stranku bocnuo da dižu buku zato jer prema istraživanjima njihova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ne stoji baš dobro.

'Razumijem da je klub HDZ-a i HDZ nervozan zbog anketa koje pokazuju da njihova predsjednička kandidatkinja zaostaje 14 posto i razumijemo tu nervozu koju prenosite u sabornicu i izmišljate probleme. Vi sad imate potrebu da napadate Josipovića jer on vodi i nazivate ga kompozitorom – prozirno, jadno i bijedno. Vodite jeftinu političku kampanju', poručio je Stazić.

Da predsjednik Josipović ima puno pravo slati pismo predsjedniku Sabora smatra HDSSB-ov Boro Grubišić, koji je spočitnuo zastupnicima što se 'uz toliko gorućih problema u Hrvatskoj bave jednim pismom'.

Kao što je najavio početkom tjedna, Leko je kazao kako će se Predsjedništvo Sabora na kojem će tema biti Josipovićevo pismo održati u utorak.

'Pismo će dobiti članovi Predsjedništva, a oni će distrubirati svojim zastupnicima. Ako vam ne treba, vi ćete ga prema uobičajenoj praksi arhivirati. Stajališta predsjednika RH su stajališta predsjednika RH, a Sabor svoja stajališta utvrđuje glasovanjem i nije dovedeno u pitanje da Sabor u skladu s ovlastima odlučuje, ali je dovedeno u pitanje stajalište predsjednika RH jer je ovdje zatraženo da se Sabor zaštiti od stajališta predsjednika', kazao je Leko, i dao do znanja da zastupnici do održavanja sjednice Predsjedništva neće dobiti pismo.