NOVI MINISTAR I POTPREDSJEDNIK VLADE

Tolušić i Horvat izabrani na funkcije, oporba nakon dramatične stanke nije ni glasala

25.05.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Sabor je uobičajeno tankom većinom od 77 glasova potvrdio Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade, te Darka Horvata za novog ministra gospodarstva. Nakon stanke koju su zatražili zbog novih e-mailova u 'aferi Hotmail', zastupnici SDP-a, Živog zida, HSS-a i Mosta nisu se vratili u sabornicu, pa nisu niti glasali

Već uoči glasanja o novom ministru i potpredsjedniku vlade većina je oporbenih klubova zatražila stanke kako bi se dogovorili kako će glasati o novim članovima Vlade.

Stanku je prvi zatražio SDP-ov Gordan Maras. 'HDZ se i dalje ponaša kao da je sve normalno! Predlažete nove zakone koji će opelješiti hrvatske građane kako bi se neki drugi Borgovci obogatili. Pozivam vas kolege zastupnici - nemojte pristati prikrivati kriminal koji se desio u Agrokoru!', rekao je Maras.

Živi zid je također zatražio stanku, čiji je Ivan Vilibor Sinčić pozvao premijera Plenkovića da podnese ostavku.

Među njima je bio i HSS-ov Krešo Beljak koji je zatražio da se napravi sigurnosna provjera budućeg ministra Darka Horvata jer je prije neki dan rekao da ima oružje. 'Evo, vidite što se danas događa u Zagrebu gdje je bila pucnjava! Neka prođe kroz kontrolu detektora metala!', rekao je između ostalog Beljak.

'Onda bismo svi morali ići, tko zna kakvi bi bili rezultati na kraju', odgovorio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Sabora oporbi je odobrio stanku, no oni se nakon nje na glasovanju nisu ni pojavili. 'Umjesto da javnost bude obaviještena o upletenosti Vlade i njezinih najviših dužnosnika u priču o Agrokoru, oni se ponašaju kao da je sve normalno i imenuju nove ministre. Mi u tome nećemo sudjelovati i nećemo im biti kulisa u reguliranju unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i davanje legitimiteta nečemu što bi u svakoj normalnoj zemlji završilo prijevremenim izborima', kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

Nakon što su novi ministar i novi potpredsjednik Vlade potvrđeni, održana je i sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva kako bi Horvat svoj mandat stavio u mirovanje, a na njegovo mjesto kao zamjenica bila izabrana Sunčana Glavak.

Ipak kada je tu odluku MIP-a trebao potvrditi Sabor nastali su mali problemi jer je zakazao sustav elektronskog glasovanja. Zbog toga su zastupnici morali glasati 'starom' ručnom metodom. Odluka je potvrđena jednoglasno s 87 glasova.

Podsjetimo, Tolušić i Horvat su u srijedu nakon višesatnog odgovaranja na pitanja dobili potporu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za gospodarstvo. O njima se na plenarnoj sjednici Sabora ne raspravlja, nego se samo glasa, sukladno saborskom poslovniku.

Iako je danas na rasporedu trebalo biti i glasovanje o tzv. lex LNG-u do njega ipak neće doći i to zahvaljujući više od 380 amandmana koje je SDP podnio na prijedlog zakona.

'Danas u toku dana odlučit ćemo kad će to biti - u utorak ili srijedu ili tjedan nakon blagdana (Tjelova, 31. svibnja)', kazao je HDZ-ov Branko Bačić, najavivši da će čitavo jedno popodne posvetiti samo glasovanju o amandmanima, a onda i o samom zakonu, lex LNG.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba SDP-a, koji je tražio da se spomenuti zakon, umjesto po hitnoj, donese u redovnoj proceduri, dakle u dva čitanja, smatra da bi bolje bilo da vladajući glasuju po zaključku SDP-a, pa zakon pošalju u treće čitanje i 'malo više komunicraju s lokalnom samoupravom'.

'Oporba je uspjela zaustaviti glasanje, to naravno ne možemo raditi uvijek jer uvijek postoji opasnost kada netko drugi bude oporba da onemogući normalno funkcioniranje vlasti, ali mislimo da ovim Zakonom i ovom opstrukcijom se neće onemogućiti normalno funkcioniranje vlasti. Ovo je bilo nepotrebno forsiranje, najprije kratkotrajna javna rasprava, onda Zakon po hitnom postupku i onda odmah prvi tjedan rasprava i glasanje. Pa eto, samo da im pokažemo da ne mogu baš sve što hoće, ma da je premijer imao drugačijih izjava. Ako ne žele drugo čitanje o LNG-u redovno , onda će ga imati kroz raspravu o amandmanima jer će trajati skoro 12 sati. Ova rasprava o Zakonu trajala je sedam. I mi smo doista spremni braniti svaki amandman dvije minute i govoriti zašto taj Zakon nije dobar i već smo se rasporedili kako ćemo to raditi', rekao je Bauk.

  • +10
Oporba stankom prekinula glasovanje o povjerenju Tolušiću i Horvatu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL