PROŠIRENA OPTUŽNICA

Čehok i Patafta htjeli preuzeti Zračnu luku Varaždin?

07.07.2011 u 18:06

Bionic
Reading

Protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka USKOK je proširio istragu zbog sumnje da je zajedno s varaždinskim poduzetnikom Davorom Pataftom i članicom uprave jedne Pataftine tvrtke Narcisom Huljev oštetio gradski proračun za četiri milijuna kuna

USKOK je istragu protiv Čehoka i dvoje suosumnjičenih proširio tri dana prije isteka jednomjesečnog istražnog zatvora koji im je određen zbog ranije pokrenute istrage u kojoj se terete da su malverzacijama pri kupnji i prodaji nekretnina oštetili Varaždin za 29 milijuna kuna.


I ovoga puta USKOK za svo troje traži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke, a o tom zahtjevu sutra će odlučiti sudac istrage na zagrebačkom Županijskom sudu.

Čehokova braniteljica Jasna Novak potvrdila je Hini da je upoznata s proširenjem istrage, no zbog tajnosti postupka nije željela ništa komentirati. Čehoka i dvoje suosumnjičenika USKOK tereti za zlouporabe i pokušaj zlouporaba položaja i ovlasti u slučaju varaždinske gradske tvrtke Zračna luka.

Sumnja se da su okrivljenici od kraja 2007. do svibnja ove godine, protivno Zakonu o zakupu poslovnog prostora i bez javnog natječaja, zaključili više ugovora s namjerom da Pataftina tvrtka preuzme gradsku tvrtku Zračna luka - Varaždin Airport. Patafta se, sumnja USKOK, fiktivnim ulaganjem u razvoj aerodroma u iznosu od 6,2 milijuna kuna trebao domoći gradske tvrtke vrijedne najmanje 21 milijun kuna.

Narcisu Huljev se tereti da je priznala Pataftine fiktivne račune, no planirana dokapitalizacija nije provedena jer nije sklopljen ugovor o ulaganju s gradom Varaždinom pa Petaftina tvrtka nije uspjela postati većinski vlasnik Varaždin Airporta.

Čehoka se nadalje sumnjiči da je kao gradonačelnik od listopada 2008. do svibnja 2011. s Huljev potpisao dva ugovora o pozajmici na temelju kojih je grad tvrtki Varaždin Airport isplatio dvije pozajmice u ukupnom iznosu od četiri milijuna kuna u svrhu premošćivanja likvidnosti zbog otkupa zemljišta za proširenje uzletno-sletne staze. USKOK tvrdi da su potpisali ugovore iako su znali da je Varaždin Airport za istu namjenu od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobio poticajna državna sredstva.

Sumnja se da je Huljev pozajmice preusmjerila na račun Pataftine tvrtke. Po dospijeću roka za povrat pozajmice grad nije obračunao ugovorene kamate, niti je tražio povrat novca, već je za iznos pozajmica nepotrebno povećan temeljni kapital Varaždin Airporta, čime su otpisana potraživanja grada prema toj tvrtki. Na taj je način, tvrdi USKOK, Pataftina tvrtka na štetu grada nezakonito pribavila najmanje četiri milijuna kuna.