STIGLE PROMJENE

CDU izabrao novog glavnog tajnika

08.12.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Dosadašnji predsjednik mladeži njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Paul Ziemiak novi je glavni tajnik ove stranke pošto je na stranačkoj konvenciji CDU-a u Hamburgu u subotu izabran na to mjesto koje je ostalo prazno nakon što je dosadašnja glavna tajnica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer u petak izabrana za predsjednicu CDU-a.

„Hvala vam na ovom iskrenom rezultatu. On će mi biti motivacija u daljnjem radu“, rekao je 33-godišnji Ziemiak nakon što su ga delegati kongresa izabrali sa svega 63 posto glasova.

Njega je za svog nasljednika na mjestu glavnog tajnika predložila nova predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer.

Promatrači smatraju da dovođenjam Ziemiaka na mjesto glavnog tajnika nova predsjednica CDU-a radi ustupak konzervativnom dijelu stranke čiji je kandidat Friedrich Merz jučer izgubio u utrci za čelo stranke.

Ziemiak slovi kao bliski suradnik poraženog Merza kao i trećeg, također konzervativnog kandidata Jensa Spahna koji je u petak u izboru predsjednika ispao u prvom krugu glasovanja.

Odabir Ziemiaka je također u sklopu nastojanja nove predsjednice da CDU-u da nove impulse za pomlađenje i novi početak stranke.

U svom govoru koji je prethodio izboru, Ziemiak se založio za pojačanu borbu protiv ekstremista kao i pojačano okretanje srednjem staležu.

„Mi se u ovom zemlji bavimo ili superbogatašima ili socijalnim slučajevima. U središtu naše pozornosti moraju biti normalne obitelji koje marljivo rade i drže ovu zemlju“, rekao je Ziemiak.

On se založio i za učinkovitije protjerivanje potencijalno opasnih islamista ali je u svom govoru pomiješao slučajeve atentatora na Berlinski božićni sajam i nedavno protjeranog bivšeg tjelohranitelja Osame Bin Ladena.

Dvodnevna stranačka konvencija završava danas poslijepodne. Jučer se Angela Merkel emotivnim govorom nakon 18 godina na čelu stranke oprostila od svog položaja.

Njemačka kancelarka je nakon loših rezultata demokršćana na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu krajem listopada objavila da se povlači s čela CDU-a ali da na kancelarskoj funkciji ostaje do kraja izbornog razdoblja 2021.