autori the witchera

CD Projekt: 'Tajna našeg uspjeha je poštovanje igrača'

19.07.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Autori The Witcher serijala otkrivaju tajnu svog uspjeha i iznimnog respekta koji prema njima gaje igrači diljem svijeta

The Witcher igre najvećim se 'igračima' u gaming industriji vjerojatno čine poput tumora na zdravom tkivu - postoji taj nekakav studio iz Poljske koji odjednom radi ponajbolje RPG igre na svijetu i onda ih prodaje bez DRM-a. Da stvar bude neobičnija, svoje igre rade primarno za PC platformu a tek ih onda konvertiraju na konzole.

 

CD Projekt studio je koji je teško ne voljeti, unatoč svim gadnim bugovima u obje The Witcher igre. Činjenica je da igrače tretiraju kao odrasle osobe koje više ne mogu zadovoljiti questovi poput 'donesi mi tri svinjska papka i dvije dlake iz nosa ćorave babe'. Na fantastično visokoj razini su i atmosfera i scenarij, a grafiku ne treba ni spominjati. Moja malenkost nedavno je nakon završenog The Witchera 2 instalirala Skyrim i ostala (ponovno) zapanjena koliko je The Witcher 2 vizualno nadmoćniji i ljepši.

 

No, vratimo se mi na ono bitno. Uspjeh CD Projekta njegov je suosnivač Marcin Iwinski protumačio ovako: 'Od nas nećete vidjeti mnogo različitih stvari. Nećemo odjednom početi raditi utrke, jer u tome ne leži naša snaga. Na kraju dana, ono što je bitno je iskustvo koje imate s igrom nakon što se ona pojavi na policama. I to je taj jedinstveni trenutak koji nas definira. Ako je to nešto prosječno, onda ono što radimo zapravo i nema prilično smisla. '

 

Iwinski se osvrnuo i na besplatni DLC u vidu 'Enhanced Editiona' koji su dobile obje The Witcher igre: 'Mislili smo da nešto možemo učiniti boljim, pa smo to i napravili.' On smatra da igrači cijene takve postupke i 'onda kažu svojim prijateljima i to na kraju rezultira dobrom prodajom'.

 

'Iskreni smo, konkretni i pošteni i to nam se vraća. Možete to nazvati i poslovnim modelom ako želite.'- zaključio je Iwinski.

 

Podsjećamo, CD Projekt trenutno radi na The Witcher 3: Wild Hunt, igri koja će navodno biti čak 35 puta opsežnija i veća od prethodnika te na Cyberpunk 2077, futurističkom RPG-u koji bi se na tržištu trebao pojaviti 2015. godine.