godišnje obraćanje

Carrie Lam obećala obnoviti politički poredak u Hong Kongu

25.11.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Čelnica Hong Konga u srijedu je obećala da će uspostaviti red u zakonodavstvu grada te da će politički sustav spasiti od "kaosa", u ključnom političkom govoru na sastanku pred isključivo prokineskim zastupnicima

Godišnjim obraćanjem izvršne čelnice Carrie Lam pred zakonodavnim tijelom - koje je odgođeno za više od mjesec dana nakon što joj je naređeno da putuje u Kinu na sastanke s dužnosnicima središnje vlade - otkriveni su administrativni planovi koji se tiču grada.

Na Hong Kong se odnosi model "Jedna zemlja, dva sustava", koji dopušta zadržavanje određenog stupnja autonomije i neke slobode koje nisu dopuštene građanima u autoritativnoj Kini.

No dok smo prošle godine svjedočili mjesecima ponekad nasilnih prodemokratskih prosvjeda, strogi novi nacionalni zakon o sigurnosti kojeg je u lipnju nametnuo Peking - kao i antipandemijske mjere zabrane javnih okupljanja - očistili su ulice Hong Konga od nemira.

"Jedan od hitnih prioriteta je obnoviti ustavni poredak i politički sustav od kaosa", rekla je Lam pred zakonodavnim tijelom, u kojemu se po prvi put nisu nalazili opozicijski članovi nakon što su prodemokratski zastupnici diskvalificirani, a njihove pristaše prosvjedujući masovno odstupile.

"Hong Kong je iskusio nekoliko nikad viđenih udaraca", dodala je, navodeći društvene nemire, oslabljenu ekonomiju, pandemiju i djelovanje koje je "ugrozilo nacionalnu sigurnost".

Petnaest prodemokratskih zastupnika odstupilo je s dužnosti ranije ovaj mjesec prosvjedujući protiv toga što je vlada izbacila četiri kolege, učinivši tako zakonodavno tijelo skupinom zastupnika odanih Pekingu.

Tijekom prošlogodišnjih prosvjeda, čelnica je odbila održati govor u vijeću, već je umjesto toga pustila prethodno snimljeni video nakon što su je prodemokratski zastupnici kritizirali i zatražili njezinu ostavku.

Ovogodišnji govor prošao je glatko, bez ijednog prosvjedničkog istupa kakvi su bili svojstveni opozicijskim zastupnicima.

Lokalni mediji zabilježili su da dužnosnici kimaju i navodno drijemaju tijekom dužeg govora, dok su neki provjeravali stanje na burzama i igrali Sudoku na svojim mobitelima.

Lam je rekla da će njezina vlada predstaviti prijedlog zakona kojim će se "poboljšati polaganje zakletve" civilnih dužnosnika te "poboljšati izborni sustav", iako su detalji ostali nepoznati.

Čelnica je također rekla da će njezina administracija ojačati domoljubno obrazovanje u školama, što je dio plana da se među mlađom populacijom potakne osjećaj snažnijeg nacionalnog identiteta.

Više od 10.000 ljudi uhićeno je tijekom društvenih nemira prošle godine, među kojima je 40 posto studenata.