NOGOMETNI SUDAC I VIJEĆNIK

Carinici lažirali diplome, HDZ u nevjerici

31.12.2009 u 12:04

Bionic
Reading

Bivšeg riječkog vijećnika HDZ-a Božu Vuletića i drugoligaškog nogometnog suca Zvonka Radića sumnjiči se da su nabavili diplome Prometnog fakulteta, a navodno ih dosad nisu koristili za napredovanje u carinskoj hijerarhiji

RIJEKA - Carinarnica Rijeka podnijela je dvije odvojene kaznene prijave za kaznena djela krivotvorenja javne isprave i prevare, piše Novi list.

Prema kaznenim prijavama postoji osnovana sumnja da su dvojica riječkih carinika imala lažne diplome jednog zagrebačkog fakulteta, a treba se utvrditi jesu li ih pritom na radnim mjestima i koristili. To je službeno potvrđeno Novom listu u Državnom odvjetništvu, kao i da je riječ o carinicima B. V. sa 16 godina carinskog radnog staža i Z. R. s više od deset godina radnog staža.

HDZ u potrazi za istinom

PredsjednikGradskog odbora HDZ-a Bojan Hlača kaže da HDZ, ako je istina da jeCarinarnica podnijela kaznenu prijavu protiv stranačkog člana BožeVuletića, osuđuje njegov postupak. 'S Vuletićem ćemorazgovarati da vidimo što je istina. Ako je istina ono za što gaCarinarnica tereti, prema njemu ćemo poduzeti sve temeljem Statutastranke raspoložive mjere', kaže Hlača.

Radi se o 38-godišnjem Boži Vuletiću i 32-godišnjem Zvonku Radiću, koji je, što je apsurdno u cijeloj priči, prošle godine izabran za najboljeg carinika na graničnom prijelazu Rupa. Carinarnica Rijeka podnijela je Državnom odvjetništvu kaznene prijave protiv Vuletića i Radića sredinom ovog mjeseca, a radi upotpunjavanja i prikupljanja podataka uoči donošenja državno-odvjetničke odluke, predmet je poslan riječkoj policiji na daljnu kriminalističku obradu.

Božo Vuletić i Zvonko Radić nisu htjeli davati nikakve izjave za javnost, s obzirom na to da, kako kažu, osim suspenzije nikakvih drugih službenih informacija o svom statusu nemaju. Obojica su radila na radnim mjestima carinika treće vrste sa srednjom stručnom spremom. Prije otprilike dva tjedna suspendirani su sa svojih radnih mjesta, a prema našim neslužbenim informacijama sporne diplome s visokom stručnom spremom stekli su, spekulira se, na Prometnom fakultetu.

Zanimljivo da nijedan od dvojice carinika, barem koliko je nama poznato, dosad nije koristio sporne diplome kako bi temeljem njih napredovao u carinskoj hijerarhiji. S diplomom su, naime, s mjesta carinika mogli napredovati na funkciju kontrolora, inspektora ili šefa graničnog prijelaza-predstojnika ispostave na Rupi, Pasjaku, luci Rijeka, Pošti ili Kukuljanovu. Zasad nije točno poznato kako su otkrivene njihove sporne diplome, no pretpostavlja se da se radilo o internoj carinskoj provjeri diploma svih zaposlenika koja se počela provoditi nakon što je navodno u unutar službe u Zagrebu otkrivena jedna lažna diploma.

Vuletić i Radić riječkoj i široj javnosti nisu nepoznate osobe. Vuletić je donedavni gradski vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Rijeke, a od 2006. je, kao član HDZ-a, u Vijeću Mjesnog odbora Grpci na funkciji zamjenika predsjednika. Osim toga, Vuletić je odlikovani dragovoljac Domovinskog rata, koji se hrabrošću i sposobnostima s nepunih 20 godina istaknuo na brojnim ratištima. Iz HV-a je, unatoč perspektivi za napredovanje, izašao 1993. kada se zaposlio u Carini. Zvonko Radić je mladi i perspektivni drugoligaški nogometni sudac s prilikom ulaska na listu sudaca Prve nogometne lige i to kao glavni sudac.

Predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske Željko Popović, carinski službenik iz Pule, osudio je pojavu lažnih diploma u Carini.

'Zgrožen sam sve češćom pojavom u kojoj carinici imaju lažne diplome. Nažalost, to je već postala naša praksa i stvarnost. Dvojica riječkih carinika protiv kojih je Carina sama podignula kaznene prijave vjerojatno se žrtvuju kako bi se neki drugi s lažnim diplomama spasili. To što još navodno nisu koristili lažne diplome ništa ne znači, jer je bilo samo pitanje trenutka kada će ih izvući i temeljem njih zatražiti napredovanje u carinskoj hijerarhiji. Siguran sam da u Carini i dalje ima puno ovakvih situacija, pa čak i s lažiranim magisterijima. Sve treba istražiti i svih treba procesuirati da se skine ljaga s poštenih carinika', kaže Popović. Pojašnjava da je proces oko sumnji u vjerodostojnost diploma određenih carinika pokrenut još 2000. godine.