bez fige u džepu

Caratan o Milanoviću: Ustavni sud se na neki način već izjasnio

18.03.2024 u 11:23

Bionic
Reading

'Milanoviću je bilo dovoljno da je galama velika. Animirao je lijeve birače, a bio on u izbornoj kampanji ili ne - mislim da bi on govorio isto', rekao je u emisiji 'Studio 4' politolog i politički analitičar Branko Caratan komentirajući odluku predsjednika Milanovića da uđe u izbornu utrku

'Tu nije u pitanju naš hrvatski ustav, nego iskustvo parlamentarnih demokracija u Europi. One su nastale tako da se monarh lišio vlasti. Monarh se ne smije petljati u stranačku politiku. To bi u Britaniji bio skandal i to nikada britanski monarh ne radi - da ulazi u stranačke rasprave. Očito je, ako je situacija normalna, da predsjednik Republike u parlamentarnoj demokraciji ne smije sudjelovati u stranačkim borbama', rekao je politolog i politički analitičar Branko Caratan u emisiji HTV-a 'Studio 4' komentirajući odluku predsjednika Zorana Milanovića da uđe u izbornu utrku.

Caratan je ustvrdio da argument za kandidaturu Milanovića može biti odredba da 'predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti', ali i istaknuo da je potrebno dokazati da situacija u zemlji 'nije normalna'.

'Predsjednik se ovdje može pozivati samo na članak Ustava 94., koji govori da se predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. Treba dokazati da je stabilnost državne vlasti poremećena. Oni koji zagovaraju tu poziciju govore da državni odvjetnik - koji je dio pravosudne strukture - treba biti neovisan, a on se izjašnjavao u medijima u prilog jedne određene stranke', rekao je.

Dodao je da imamo više birača nego odraslih građana, i to puno, ali i da imamo sukob i raspravu oko uloge EPPO-a te pitanja tko ima ingerenciju.

'Predsjednik i Vlada ne koordiniraju vanjsku politiku, a imamo rat u Europi', kazao je.

'Može se tvrditi da imamo nenormalnu situaciju, a zadatak Ustavnog suda je da odredi je li situacija normalna', nastavio je.

Ustvrdio je da se Ustavni sud već indirektno izjasnio o Milanoviću.

'Ustavni sud se na neki način već izjasnio. Odbili su prisustvovati polaganju zakletve novog državnog odvjetnika', dodao je.

Odgovarajući na pitanje je li Milanović politički pukovnik ili pokajnik, Caratan je rekao da bi Milanović bio apsolutni favorit za predsjedničke izbore da nije donio ovakvu odluku.

'Da nije došlo do nedavnih događaja, Milanović bi bio apsolutni favorit za drugi mandat, kao što su premijer Plenković i HDZ bili lagani favoriti na parlamentarnim izborima', rekao je.

'On nije držao fige u džepu. Stavio je na kocku svoju poziciju za drugi mandat. Ako bi izgubio u parlamentarnim sukobima - to bi bio veliki hendikep za predsjedničke izbore', kazao je.

'Svi oni koji napadaju Milanovića sudjeluju u njegovom marketingu', dodao je.

Istaknuo je kako je 'očito da premijer i predsjednik imaju neke stare račune', ali nije htio ulaziti u detalje.