covid-19

Cappelli: Turizam se može vrlo brzo oporaviti čim se virus zaustavi

05.03.2020 u 09:20

Bionic
Reading

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je u razgovoru za Večernji list od četvrtka da se turizam može vrlo brzo oporaviti čim se zaustavi epidemija koronavirusa

'Čim se virus zaustavi, mi se vrlo brzo možemo oporaviti... jer mnogi gosti su na dva-tri sata udaljenosti automobilom, pa možemo brzo dobiti turiste ako se situacija počne smirivati', kazao je Cappelli, navodi dnevnik.

'Situacija se mijenja iz dana u dan, a Uskrs je za više od mjesec dana, te ćemo pratiti situaciju kako će se odvijati. U prvom tromjesečju ostvarujemo pet posto prihoda, tako da ne očekujemo veliki utjecaj na ukupan rezultat. I dosad smo imali trend last minute bukinga, odnosno situacije u kojima se u svibnju obavljaju rezervacije za srpanj i kolovoz', rekao je ministar.

No, zaključio je da će se krajnji rezultat turističke godine znati tek u siječnju 2021.

'U siječnju ove godine su, primjerice, kineski turisti ostvarili 26 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec lani, dok je u veljači zabilježen pad, što je očekivano s obzirom na situaciju i na to da su brojne aviolinije prema europskim destinacijama iz Kine stopirane', kaže Cappelli.

Trenutačnu situaciju vezanu uz koronavirus ocijenio je specifičnom, rekavši da se 'poduzimaju određene mjere prevencije kako bi se građanima omogućila sigurnost, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama Europske unije', donosi Večernji list.