suzbijanje epidemije

Capak objasnio zašto je odbijen prijedlog Grada Zagreba za zatvaranjem kafića, restorana...

16.03.2020 u 20:28

Bionic
Reading

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako bi u 'ovakvim vremenima' svi trebali pratiti odluke Nacionalnog stožera

Od Nacionalnog stožera je odobrenje za skraćivanje radnog vremena trgovina i ugostiteljskih obrta tražio i Grad Zagreb, no stožer je to odbio.

''Epidemiološka situacija je takva da se još dopušta da se ne zatvaraju ugostiteljski objekti, javni prometi i slične stvari. Nemamo još toliko puno slučajeva. O toj se mjeri raspravlja i ako se ova situacija nastavi i ta će mjera doći na red. Po meni nema potrebe da to uveze da cijelu državu jer ima još puno županija koje nemaju slučajeva zaraze pa bi to mogla biti parcijalna mjera', objasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) gostujući u Dnevniku Nove TV.

Objasnio je da su u Istarskoj županiji drastične mjere odobrene jer je tamo situacija drugačija s obzirom na blizinu Italije.

Capak kaže da u slučaju epidemije zdravstveni sustav mora funkcionirati.

'Loša je situacija da koronavirus uđe u zdravstveni sustav jer oboljeli i kontakti moraju u izolaciju i ne mogu obavljati posao, moraju se zatvarati dijelovi bolnice što utječe na obavljanje posla', rekao je ravnatelj HZJZ-a i dodao da će KB Dubrava biti mjesto za izolaciju najtežih slučajeva.

Koliko mu je poznato, rekao je Capak, u manje od godinu dana ne može se proizvesti cjepivo za koronavirus.