povukao se

Canberra zaustavlja plan premještanja veleposlanstva u Jeruzalem

16.10.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Suočen s političkim negodovanjem i prijetnjama utjecaja na vanjsku trgovinu, australski premijer povukao se u utorak vezano uz eventualni premještaj australskog veleposlanstva u Jeruzalem, izjavivši da će se prvo posavjetovati sa svojim saveznicima

Iako optužen da je zanemario 70 godina diplomacije u svrhe unutarnje politike a tisak prenio da bi Indonezija mogla blokirati bilateralni trgovinski sporazum, Scott Morrison došao je reći u parlament da nikakva čvrsta odluka nije donesena.

Nekoliko sati ranije Morrison je sazvao konferenciju za tisak kako bi izrazio "otvorenost" za prijedloge oko formalnog priznavanja Jeruzalema kao glavnog grada Države Izrael i premještaja australskog veleposlanstva iz Tel Aviva u taj grad.

Premijer je objasnio parlamentarcima da će "razmotriti gledišta" regionalnih čelnika oko ideje da slijedi primjer američkog predsjednika Donalda Trumpa "prije nego vlada bude imala posebno mišljenje o tom pitanju".

Australski dužnosnici objasnili su da je transfer veleposlanstva na razmatranju već nekoliko mjeseci. No, izjave Morrisona podudaraju se s djelomičnim izborima ključnim za njegovu vladu jer bi ga rezultat mogao stajati slabašne parlamentarne većine (jedno mjesto).

Izbori se održavaju u subotu u okrugu s brojnim židovskim stanovništvom Sydneyja a kandidat Liberalne stranke (konzervativna) Morrisona, nekadašnji australski veleposlanik u Izraelu, zaostaje u predizbornim anketama.

Iako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio australski projekt premještaja, susjedna Indonezija je loše reagirala. Visoki indonezijski dužnosnik u Džakarti kazao je da bi veliki projekt trgovinskog sporazuma, u pregovorima već pet godina, koji treba biti finaliziran prije kraja godine, mogao ostati u ormaru.