NAKON SAD-A

I Češka seli veleposlanstvo u Jeruzalem

12.09.2018 u 21:37

Bionic
Reading

Češki čelnici su u srijedu usvojili odluku o preseljenju veleposlanstva njihove zemlje iz Tel Aviva u Jeruzalem, nakon što su to učinile Sjedinjene Države u svibnju.

U zajedničkom priopćenju su predsjednik, premijer i predsjednik parlamenta, te ministri vanjskih poslova i obrane izjavili da će u studenom biti otvorena Češka kuća, prvi korak prema preseljenju češkog veleposlanstva u Jeruzalem.

Jiri Ovčaček, glasnogovornik češkog predsjednika Miloša Zemana je rekao da će predsjednik službeno inaugurirati Češku kuću tijekom posjeta Izraelu u studenom.

Miloš Zeman (73), poznat po antimuslimanskim stajalištima, promicao je preseljenje veleposlanstva i prije svibnja i preseljenja američkog veleposlanstva koje je izazvalo bijes Palestinaca.

Na dan inauguracije američke ambasade u Jeruzalemu u subokima između izraelskih snaga i Palestinaca poginulo je 60 osoba.

U svibnju je Češka ponovno otvorila svoj konzulat u Jeruzalemu, zatvoren od 2016. godine.

Češko veleposlanstvo se nalazi u Tel Avivu od 1949. godine. Prekinulo je aktivnosti između 1967. i 1990. tijekom prekida diplomatskih odnosa između čehoslovačkog komunističkog režima i Izraela.