SUKOB DVIJu OBITELJI

Čakovečka policija o tragičnom incidentu u romskom naselju: 'Rafalna paljba čula se i za vrijeme dojave'. Ministrov savjetnik: ‘Kajtazijeve optužbe? Najobičnije politikanstvo!‘

25.08.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Čakovečka policija poručila je povodom sinoćnjeg tragičnog incidenta u romskom naselju Paragu da se rafalna paljba čula i tijekom dojave. Po dolasku interventne policije i antiterorističke jedinice iz Lučkog utvrđeno je da je došlo do tučnjave i pucnjave iz vatrenog oružja. Šest osoba dobilo je prostrijelne rane, jedna je preminula, a ostali su na obradi

Tri osobe, uključujući napadača, udaljile su se s mjesta događaja. Osobe su locirane nekoliko kilometara dalje i lišene slobode, nisu se opirale prilikom uhićenja, a toksikološka obrada još traje pa se ne zna sa sigurnošću jesu li bili pod utjecajem opijata. Tijekom današnjeg dana uhićene osobe trebale bi biti privedene pritvorskom nadzorniku.

Pretragom terena pronađeno je oružje iz kojega je pucano. Izvršen je očevid, a krim istraga još uvijek je u tijeku.

U sukobu su bile dvije obitelji, a povod su njihove međusobne netrpeljivosti i svađe, rekao je na presici načelnik Policijske uprave Ivan Sokač, dodajući da je policija unatrag mjesec dana u tom naselju intervenirala čak u 41 slučaju.

Komentirajući kritike zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija, savjetnik ministra Vladimir Faber rekao je da se radi o 'najobičnijem politikanstvu'.

Čakovec: Konferencija za medije PU Međimurske o ubojstvu u romskom naselju Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'U svim naseljima, ne samo u Paragu, ima oružja, trgovine ljudima, zlostavljanja djece, narušavanja javnog reda i mira svaki dan. Ova policijska uprava oduzela je 37 komada zabranjenog oružja u posljednjih godinu dana, to je dovoljno da se naoruža diverzantska satnija', rekao je Faber, dodavši da policija mora znati tko točno ima oružje da bi mogla ciljano intervenirati jer se u stanove ne može ulaziti bez sudskog naloga.

'Ovo je floskula zbog izbjegavanja vlastite odgovornosti... Svi bismo se trebali zapitati kakvo je stanje u romskim naseljima, a ne samo zvati policiju. Moramo djelovati preventivno, tražiti uzroke', rekao je Faber.

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec Rogulja

Napomenuo je da se smanjuje stopa kriminaliteta. 'Pitanje je koliko je tome doprinijela pandemija, ali bilježimo ozbiljno poboljšanje na području Policijske uprave međimurske', rekao je.

Po pitanju kalašnjikova, kojim je mladić počinio ubojstvo, Faber je rekao da će se nastojati utvrditi kada je oružje kupljeno i od koga. 'Sada je za to prerano', napomenuo je.

Pohvalio je međimursku policiju. 'I u najuređenijim društvima dogodit će se ubojstvo, to je jednostavno nešto što se događa od Kaina i Abela i dogodit će se i sutra', slikovit je Faber.

Pucnjava u romskom naselju Paragu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Podsjetimo, ženska je osoba ubijena, a sedam osoba ranjeno u pucnjavi koja se u utorak u kasnim večernjim satima dogodila u romskom naselju Paragu u Općini Nedelišće u Međimurju, a prema informacijama iz Županijske bolnice Čakovec, troje ranjenih još je na respiratoru, no nisu životno ugroženi.

Kajtazi, koji i sam ima obiteljsku kuću u Paragu, ranije je kazao da je prije dva mjeseca izvijestio ministra Božinovića kako ima saznanja o velikoj količini oružja koja je u posljednje vrijeme stigla u naselje te da je zatražio od policije da oduzme nelegalno oružje. Saborski zastupnik je rekao da mu je ministar odgovorio floskulom kako policija radi na tome.

  • +13
Policija osigurava područje krvavog sukoba u Paragu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Činjenica je da je oružje ostalo, a posljedice vidimo danas. Mislim da je to samo početak. Daleko je da država od jednakog tretiranja Roma i Hrvata. I to kulminira tragedijom', ocijenio je Kajtazi naglasivši da njegovo upozorenje ministru nije shvaćeno ozbiljno.

Kajtazi: Tražio sam da nasamo razgovaram s ministrom...

Zastupnik Veljko Kajtazi reagirao je na izjave savjetnika ministra Vladimira Fabra. Poručio je da on nije predstavnik nikakve političke stranke, nego ga je kandidarao Savez Roma, nevladina udruga i romska zajednica se nikad nije bavila politikom. 'A ako je politikanstvo to da sam ja skrenuo pozornost i tražio nasamo da razgovaram s ministrom i skrenuo pozornost da imam informacije da u romskom naselju postoji oružje i da moji Romi dolaze do oružja od većinskog stanovništva, na koji način ne znam, mogu samo nagađati... Ako je to politikanstvo, onda ja kažem da je to politikanstvo, jer sam skrenuo pozornost, jer sam htio da se ovakvi i slični incidenti ne događaju', rekao je Kajtazi na N1.

Iz policije su rekli da im treba ime i prezime osobe koju se sumnjiči da ima oružje, kako bi mogli postupati.

'Meni je ovo smiješno, moram reći, zato što ja sve vrijeme pokušavam, unatrag nekoliko godina predlažem da se uposli Rom koordinator, da imamo profesionalca koji bi mogao pomoći i jedinicama samouprave i meni i svima onima kojima je neophodno potrebno. Ništa nije napravljeno. Koliko ima Roma zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave? Mislite da Romi ne žele normalan život? Pa Romi su na ovim prostorima 700 godina. Ako sam ja čekao 20 godina na posao, što mislite kako je drugima', upitao je.