veliki skok

Čak devet novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dvije osobe završile na respiratoru

04.04.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih od novog koronavirusa je 59, tj. devet potvrđenih slučajeva više u odnosu na posljednju objavu Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Hospitalizirano je 15 pozitivnih pacijenata. Tijekom dana očekuje se transport dva pozitivna pacijenta u respiratorni centar KBC-a Split te u Kliniku za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu.

Riječ je o pacijentici kojoj se tijekom noći pogoršalo stanje te je intubirana i stavljena na respirator, a sukladno unaprijed zadanom protokolu bit će transportirana u Split, priopćio je tamošnji stožer civilne zaštite.

Što se tiče drugog pacijenta, njegovo opće stanje je dobro, ali je riječ o pacijentu koji je ranije bio na operaciji transplatacije bubrega te će stoga iz predostrožnosti biti prebačen u Zagreb.

Tri pacijenta su još ranije prebačena u respiratorni centar KBC-a Split i njihovo stanje je teško, ali i dalje stabilno. Izliječene su dvije osobe.

Ukupno je poslano 466 uzorka na analizu. Tijekom jučerašnjeg dana na analizu je poslano 65 uzoraka, trenutno se čekaju rezultati za jedan uzorak. Na kućnom liječenju u izolaciji je 39 osoba pozitivnih na Covid-19.

U posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije, a od početka pandemije ukupno je utvrđeno 17 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima.

U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

  • +12
Život u Dubrovniku u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Nastavno na upite medija, Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije obaviještava javnost kako je jednom od djelatnika iz Doma za starije osobe Domus Christi utvrđen kontakt sa zaraženom osobom kojoj je 1. travnja potvrđena Covid-19 infekcija. Djelatnik se trenutno nalazi u samoizolaciji, a zadnji radni dan bio mu je 28. ožujka. Nalazi se u samoizolaciji po uputama epidemiologa i nema simptome.

Sve mjere predostrožnosti su poduzete, a osim svakodnevne dezinfekcije, ovlaštena tvrtka radila je dezinfekciju Doma za starije osobe već tri puta. Nitko od djelatnika Doma nije razvio simptome bolesti, a posebna pozornost obraća se na svakog korisnika.

U karanteni su i dalje dvije osobe.

Podsjećamo kako su Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo osigurali telefonsku liniju za sve kojima u ovoj situaciji treba psihološka pomoć. Kontakt telefon za Dubrovačko-neretvansku županiju je 091 544 44 33.