ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Čak 35 posto osmogodišnjaka pretilo. Sate provode pred ekranima

20.12.2023 u 06:42

Bionic
Reading

Koliko su aktivni, koliko sjede i koliko spavaju djeca u nižim razredima osnovne škole? Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da u Hrvatskoj gotovo 60 posto djece provodi manje od tri sata na tjedan u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti. Radnim danom najmanje dva sata uz ekran provodi 41,2 posto djece

Istraživanje o tjelesnoj aktivnosti djece dio je projekta Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj ga provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Sudjelovat će 300 učenika iz 8 škola. Uz sat za aktivnosti tu je i upitnik za roditelje. Podaci će se uspoređivati, a cilj je promicanje zdravlja i dobrobiti djece u osnovnim školama.

Sat koji ne pokazuje vrijeme već mjeri tjelesnu aktivnost. Nosit te ga učenici 2. i 3. razreda OŠ Retkovec u Zagrebu i to osam dana.

'Taj uređaj, akcelerometar na tri osi mjeri kretanje i daje nam vrlo točne informacije o tome koliko su oni aktivni i jesu li u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj bi djeca te dobi trebala skupiti 60 minuta na dan uključenosti u neku tjelesnu aktivnost. Imat ćemo podatke iz upitnika i informacije s akcelerometra, vidjet ćemo jesu li valjana ta pitanja i možemo li na temelju njih zaista procijeniti koliko naša djeca sjede, koliko se kreću. Da utvrdimo dobivamo li relevantnu mjeru i možemo li neko bolje pitanje postaviti da dobijemo više informacija', rekao je Slaven Krtalić, voditelj Odsjeka za promicanje tjelesne aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Danas.hr.

Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da u Hrvatskoj gotovo 60 posto djece provodi manje od tri sata na tjedan u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti. Radnim danom najmanje dva sata uz ekran provodi 41,2 posto djece, a vikendom taj broj skoči na 78,3 posto.

U isto vrijeme 9,1 posto djece provede manje od 1 sat na dan igrajući se na otvorenom, a vikendom njih 2,5 posto.

Cilj ovog istraživanja je edukacija djece ali i roditelja.

"Trebali bi svakog dana imati tjelesnu aktivnost, ne samo kroz nastavu tjelesnog već i kroz aktivne pauze i druge programe. važno je od najranije dobi usvoje zdrave kod prehrane, kod tjelesne aktivnosti. tako ćemo dobiti zdrave odrasle osobe“, rekao je Slaven Krtalić, voditelj Odsjeka za promicanje tjelesne aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Promjene su potrebne što prije jer u Hrvatskoj je 35 posto djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.