GRANIČNA PODRUČJA BEZ OSOBNE

Čak 10 posto stanovnika ostalo bez mirovine i zdravstvenog

15.10.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Sređivanje popisa birača koje je prošle godine započeo ministar Arsen Bauk, donijelo je ovih dana i nekoliko problema za stanovništvo u gradovima duž granice s Hercegovinom

Uskoro istječe rok od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o prebivalištu po kojemu bi se trebale zamijeniti sve osobne iskaznice koje nemaju valjane podatke i kojima je istekao rok, a osobe koje imaju prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica, do kraja godine trebale su ponovo prijaviti prebivalište.

Po saznanjima iz MUP-a, Policijske postaje Vrgorac, desetak posto stanovništva bi uskoro mogao ostati bez osobnih iskaznica, a time i bez ostalih privilegija kao što su zdravstveno osiguranje, mirovina i sl.

Naime, 29. prosinca 2013. je zadnji rok za sređivanje osobnih dokumenata, a poslije toga će se po članku 18. Zakona o prebivalištu izvršiti odjava prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu, i osobe ostaju bez ikakva dokumenta.

U gradu Vrgorcu, po dostupnim podacima, oko 10 posto stanovništva nema ispravnu osobnu kartu, a nisu je došli zamijeniti i uskoro će biti brisani.

Radi se uglavnom o starijim ljudima, koji imaju osobne karte izdane na trajni rok važenja, ali na osobnoj iskaznici nemaju podatak o kućnom broju, već svi umjesto broja imaju 00 (Dusina 00, Donji Vinjani 00).

Kako se radi o starijim i nemoćnim ljudima koji uglavnom žive sami na selu, a na dokumentima imaju upisan podatak o roku važenja trajno, starci nisu došli zamijeniti dokumente misleći da vrijede, bez obzira na to što nemaju podatak o kućnom broju.

No uskoro će biti odjavljeni pa tako i skinuti sa zdravstvenog i mirovinskog sustava, što će izazvati velike probleme, poručuju iz MUP-a, pa mole građane da pogledaju svoje osobne iskaznice i da ih dođu zamijeniti iako su im izdane trajno.

Policijska postaja Vrgorac ovih dana je izišla i s javnim priopćenjem u kojemu načelnik Geni Dropulić poziva stanovništvo da provjeri svoje osobne iskaznice i dođe ih zamijeniti, da ih policija po slovu zakona ne bi izbrisala iz evidencije.