REZULTATI AKCIJE OKTAN

Čak 10 posto goriva palo na kontroli kvalitete!

13.12.2014 u 11:25

Bionic
Reading

Početkom mjeseca su inspektori Ministarstva gospodarstva bili u akciji kontrole kvalitete goriva pod nazivom 'Oktan'. Izuzeli su uzorke s 50 benzinskih crpki, a osim na pumpama, kontrolirali su i gorivo u cisternama na graničnim prijelazima. Sa svake benzinske crpke inspektori su uzeli uzorak od sedam litara goriva. Obavljene su analize, a danas su objavljeni i rezultati, javlja RTL

'Proveli smo ovu akciju kako bismo napravili ono što se godinama u Hrvatskoj nije napravilo. Prvo smo prije mjesec dana pozvali trgovce naftnim derivatima da smanje svoje marže, što su i učinili. Drugo, rekli smo im da ćemo ih početi kontrolirati redovito i to je razlog ove akcije', obrazložio je, prenosi RTL, uvodno ministar Ivan Vrdoljak.

'Ova akcija je pokazala da na 10 posto ispitanih uzoraka dizelsko gorivo ne zadovoljava kvalitetom! To je više nego što sam ja očekivao. Podići ćemo optužne prijedloge. Kazne su do 600.000 kuna za pravnu osobu i do 70.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi', izjavio je ministar Vrdoljak.

Ministar nije mogao govoriti o imenima jer Ministarstvo sada kreće u sudski postupak, no otkriveno je da se radi o benzinskim crpkama u Osijeku, Varaždinu, Zagrebu i Splitu.