sjednica u varaždinu

Čačić i sljedeće dvije godine na čelu Saveza Alpe-Jadran

21.11.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić i u sljedeće dvije godine vodit će Savez Alpe-Jadran, odlučilo je Savezno vijeće u četvrtak na redovitoj sjednici u varaždinskoj Županijskoj palači

Čačić je za predsjedatelja Vijeća Alpe-Jadran izabran u Klagenfurtu 2017. i to kao prvi hrvatski župan.

Sada su, rečeno je, postavljeni temelji za snažniju organizaciju zajedničkih projekata, a ne samo da se novac dodjeljuje za male projekte unutar sustava.

"Naglasak u sljedećem mandatu bit će da se ta inicijativa, ne samo naša, nego i Slovenije, da se cijela priča razvija u dva smjera – ne samo mali, nego i veći zajednički projekti financirani iz EU fondova. To je iskorak u novom smjeru i to će biti predmet našeg napora u sljedeće dvije godine“, najavio je Čačić te dodao da je Varaždinska županija osnovala i Udrugu Alpe-Adria kao operativnu jezgru u koju su pozvane sve članice.

Glavni tajnik Saveza Alpe-Jadran Thomas Pseiner podsjetio je da su on i njegov Upravni odbor u protekle dvije godine odobrili 66 projekata.

"Glavni dio tih projekata odnosio se na područje kulture, ali i na prekograničnu zaštitu u slučaju katastrofa i elementarnih nepogoda, što je jako važno, a vidjeli smo posljednjih dana kad smo imali velike poplave“, rekao je Pseiner i podsjetio na organizaciju natjecanja za proizvođače bučinog ulja, koje, kao i vino, povezuje regije uključene u Savez Alpe-Jadran.

Predsjedatelj Vijeća Radimir Čačić najavio je da se u sljedećem razdoblju očekuje proširenje tog saveza jer postoji interes da se u nj uključi Vojvodina, pokrajina u Republici Srbiji.

Savez Alpe-Adria djeluje 41 godinu i okuplja austrijske regije Štajersku, Korušku i Gradišće, mađarsku regiju Vas, slovenske općine okupljene u Zajednici općina te hrvatske županije Međimursku, Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Karlovačku, Istarsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku.