REAKCIJA NA APEL otočana

Hoće li biti ukinuta mostarina za Krčki most? Evo što kaže ministar Butković

06.08.2018 u 10:37

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da će odluka o ukidanju naplate korištenja mosta za otok Krk biti donesena do kraja godine te je istaknuo da je situacija s naplatom prolaska tunel Učka znatno kompleksnija

Početkom godine ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je ukidanje mostarine za Krčki most, a sada je odgovorio i na javni apel stanovnika Kvarnera i šireg riječkog područja.

Za morski.hr Butković je izjavio da ‘tunel Sv. Ilija nije autocesta. Isto tako most kopno-Krk nije formalno dio autoceste nego dio pristupne ceste koja dovodi promet na autocestu. Po tom principu bi trebalo osloboditi most Krk. Mi vodimo razgovore sa Svjetskom bankom i s kreditorima, jer je to dio jednog ukupnog duga, da se takva situacija dogodi i na ovome mostu. Ipak, ponavljam, dovoditi u istu situaciju most Krk i ljude koji tu žive pa su oslobođeni cestarine po Zakonu o otocima, s tunelom Sveti Ilija nije korektno. Ali evo, vodimo računa o tome, otvorili smo razgovore i pričekajmo do kraja godine da donesemo konačnu odluku’, zaključio je Butković.

Kako donosi morski.hr dio građana izrazio je želju za istim pravima kao i drugdje u zemlji. Drže kako nije pravedno prometnicama koje ne spadaju u autoceste na geografski uskom području naplaćivati prolazak jednim mostom i jednim tunelom, dok je u ostatku zemlje korištenje cestovne infrastrukture besplatno. Osim prolaska kroz tunel Svetog Ilije, spominju i korištenje bez naplate novoizgrađenog mosta za Čiovo, pa čak i budućeg mosta za poluotok Pelješac.

Inače, mostarinu za otok Krk ne plaćaju fizičke i pravne osobe s otoka Krka, Cresa, Lošinja, Raba, itd.

  • +4
Bakljada na Krčkom mostu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL