bivši predsjednik

Bush: Ubojstvo Georgea Floyda šokantan je neuspjeh borbe protiv rasizma

03.06.2020 u 09:06

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik George W. Bush u rijetkom obraćanju javnosti poručio je da se Sjedinjene Američke Države moraju pozabaviti svojim neuspjesima. Bush je kazao da ubojstvo Georgea Floyda odražava 'šokantan neuspjeh' borbe protiv rasizma u toj zemlji te je apelirao na vlast da posluša zahtjeve prosvjednika

'Šokantan je neuspjeh to da mnogi Afroamerikanci trpe zlostavljanja i prijetnje u vlastitoj zemlji', napisao je Bush te se potom zapitao kako zaustaviti sustavni rasizam koji razdire američko društvo i ovakve tragedije, samo još jednu u dugom nizu sličnih.

'Jedini način da se vidimo u pravom svjetlu je da slušamo glasove tolikog broja ljudi koji su povrijeđeni i žalosni. Oni koji odluče ušutkati te glasove ne razumiju značenje Amerike', smatra bivši američki predsjednik.

Mišljenja je da je odavno najveći izazov američkog društva ujediniti ljude vrlo različitog podrijetla u jednu naciju pravde i mogućnosti, međutim tom cilju na putu stoje doktrina i navike rasne superiornosti, a koje su nekada gotovo razdvojile zemlju.

'Crnci vide opetovano kršenje svojih prava bez žurnog i adekvatnog odgovora američkih institucija. Znamo da će trajna pravda doći samo mirnim putem. Pljačka nije oslobađanje i uništavanje, nije napredak. Ali također znamo da trajni mir zahtijeva zaista jednaku pravdu. Vladavina zakona u konačnici ovisi o pravičnosti i legitimnosti pravnog sustava, a postizanje pravde za sve dužnost je svih', istaknuo je.

Bush smatra da svojim susjedima najbolje služimo kada pokušamo razumjeti njihovo iskustvo, kad volimo bližnje kao i sebe i kada ih tretiramo kao jednake, štitimo i suosjećamo s njima. 'Postoji bolji način - način empatije, zajedničke predanosti, hrabro djelovanje i mir koji je ukorijenjen u pravdi. Uvjeren sam da će Amerikanci zajedno odabrati bolji put', zaključio je Bush.

Okidač velikih prosvjeda širom zemlje, koji traju više od tjedan dana, bila je smrt nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu 25. svibnja.

Policajac je, dok su trojica kolega stajala sa strane, koljenom gnječio vrat preminulog Floyda više od osam minuta, dok je on bespomoćno tražio da prestane jer ne može disati.

Prosvjedi su u mnogim mjestima obilježeni nasiljem, pljačkom i vandalizmom, a američki predsjednik traži od guvernera i gradonačelnika oštriji pristup prema prosvjednicima, koje naziva pogrdnim imenima, poručivši kako razmatra i raspoređivanje vojske.