NEPRAVOMOĆA PRESUDA

Burno u sudnici: Aktivistice izbačene, Marković i Mascarell proglašene krivima za klevetanje Svpetrvs hotela

08.03.2023 u 20:12

Bionic
Reading

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković i Vladimira Mascarell iz udruge Za naš Supetar, prema nepravomoćnoj prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Splitu, proglašene su krivima za klevetu Svpetrvs hotela, temeljem privatne tužbe direktora Marijana Dužića, podignute 2017. godine

Vladimira Mascarell proglašena je krivom zbog spornih objava na Facebook profilu udruge Za naš Supetar, a Ivana Marković zbog izjave na portalu, u kojoj je navela: 'Najljepše plaže u mjestu prodane su u koncesiju hotelskoj tvrtki, a ona ne samo da na njima zarađuje višestruko veće iznose kroz uvođenje potkoncesionara, nego ih devastira. Vlasnik tvrtke Svpetrvs, naime, nedavno je bez dozvole nasuo veliki dio obale u ovom gradu i promijenio je gotovo do neprepoznatljivosti.'

Sud navodi da je izjava usmjerena isključivo rušenju časti i ugleda privatnih tužitelja, a i da je znala da je neistinita te da je djelo počinjeno preko medija zbog čega je postalo pristupačno većem broju ljudi, izvijestio je Dalmatinski portal.

Mascarell je izrečena novčana kazna od 624 eura, a Marković od 1526 eura. Kazne u visini od 30 osobnih dnevnih iznosa neće se izvršiti ako okrivljene u roku od jedne godine po pravomoćnosti presude ne počine koje novo kazneno djelo. Dužne su nadoknaditi i troškove kaznenog postupka u iznosu od po 66 eura.

Gradonačelnica Supetra oslobođena je pak dijela optužbe povezanog s člankom objavljenim 8. ožujka 2017. u jednom mediju, za koji je rekla kako je nasipanje obale građevnim materijalom divljaštvo. Ujedno, odbijene su optužbe na temelju izjava obje okrivljene iz 2022. da hotelska tvrtka nije vlasnik nekretnina koje traže u posjed, nego se uknjižila temeljem nezakonitog rješenja o privatizaciji.

Ivana Marković i Vladimira Macarell najavile su žalbu.

'Ja se i dalje ne osjećam krivom ni za što i, naravno, žalit ću se se i ustrajati na tome da lokalnim resursima i pomorskim dobrom upravlja jedinica lokalne samouprave na kojem je to teritoriju', poručila je Marković nakon presude.

Valja napomenuti i da je današnja rasprava prošla u prilično burnom ozračju. Kao zainteresirana javnost pridružile su se i druge članice udruge Za naš Supetar te inicijative Javno je dobro. Usred rasprave sudac Ante Unković zamolio ih je da se udalje iz sudnice zbog smijanja. Dok su dvije udovoljile zahtjevu, Željana Maričić ga je odbila te ju je u konačnici ispratio pravosudni policajac.

'Ja se nisam smijala, a i da jesam - nije me mogao vidjeti. Ni one nisu bile bučne niti je bilo razloga za izbacivanje. No sudac je ustrajao i rekao mi da napustim sudnicu, što nisam htjela. Komentirao je da sam crvena od smijeha, a bila sam crvena zato što mi je bilo vruće, na što je on pozvao pravosudnog policajca koji me uhvatio za ruku i ispratio vani. Tražio me da napustim zgradu, a ja sam htjela pričekati na hodniku. Forsirao je pa je još pozvao i kolegu s kojim me uhvatio pod ruke i iznijeli su me vani. Rekla sam da nemam jaknu, zatim je otišao po nju i onda tražio moju osobnu iskaznicu. Nisam mu je htjela dati, zbog čega mi isprva nije htio vratiti jaknu. U konačnici mi je pružio kroz vrata. Vratio se nakon minute kako bi me pitao trebam li Hitnu pomoć', ispričala je Željana Maričić za Dalmatinski portal.