nastavak spora u supetru

U posljednji trenutak odgođena ovrha vatrogasnog doma i boćališta na Braču, a iz Svpetrvs hotela poručili: Gradonačelnica Grinch vam krade Božić

16.05.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon višegodišnje drame i cijele serije sudskih postupaka za ponedjeljak je zakazana deložacija nekadašnjeg vatrogasnog doma i boćališta u Supetru na Braču, u čiji posjed ulazi lokalna hotelijerska tvrtka Svpetrvs hoteli. U posljednji trenutak, međutim, ovrha je odgođena

'Ovrha je odgođena temeljem odluke sudskih organa, i to zbog nedostatka dokaza. Zadovoljni smo nalazima sudskog vještaka. Pokrenuli smo novi sudski postupak kojim ćemo dokazati da smo pravi vlasnici i posjednici od 1925. godine, a imamo i presudu u kojoj je navedeno da smo korisnici prostora temeljem ugovora iz 1980. godine. I bit će tako sve dok klub postoji', rekao je novinarima dopredsjednik Nogometnog kluba Jadran Mate Mladina. Predmet današnje ovrhe trebali su biti prostori neposredno uz nogometno igralište, zbog čega je sam klub posljednjih tjedana obustavio treninge jer tvrde da im je onemogućen pristup.

Na terenu su od ranog jutra jake policijske i zaštitarske snage koje su trebale spriječiti incidente slične onima otprije dva tjedna, kada su u vatrogasni dom pokušali ući zaštitari koje je angažirala hotelska kuća. Stotine Supetrana tada su prosvjedovale zbog otimačine njihove djedovine. Uoči najavljene deložacije gradonačelnica Ivana Marković objavila je emotivan status kojim je dala do znanja da bitka za ovaj prostor ipak još nije dovršena, a Svpetrvs je odgovorio porukom mještanima u kojoj tvrde da im nisu neprijatelji - dapače, da im upravo 'gradonačelnica Grinch' krade Božić.

  • +11
Supetar: Odgođena ovrha koja se jutros trebala provesti u sklopu nogometnog igrališta Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Marković: Ovrha odgođena zbog neadekvatne dokumentacije i spornih presuda

'Ovrha i deložacija odgođene su zbog neadekvatne dokumentacije i spornih presuda. Nogometni klub Jadran predao je dokumente o primopredaji vatrogasnog doma i boćališta te pravomoćnu presudu koja im daje pravo biti na tim česticama. Zatraženo je poništenje ovrhe', rekla je za tportal gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Nakon odgode deložacije na prostor bivšeg vatrogasnog doma izvješena je zastava Nogometnog kluba Jadran.

Obje strane u ovom sporu mašu cijelim nizom dokumenata i presuda: tvrtka u vlasništvu Mariona Duzicha tvrdi da je nekretnine - ali i obližnji nogometni teren - pošteno kupila i platila državi još 2005., da je potom dobila pravosudnu presudu u svoju korist 2015. i rješenje o ovrsi 2020. S druge strane Grad Supetar upozorava da je pravomoćnom odlukom još prije dvanaest godina privatizacija proglašena nezakonitom, da spomenute nekretnine nisu smjele biti uključene u prodaju i da nikakvo novo rješenje nije doneseno. I gradska uprava ima niz presuda koje idu njoj u prilog i dokazuju da su sporne nekretnine - koje su sami Supetrani dobrovoljno darovali - danas formalno vlasništvo države i u posjedu Grada.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

I Grad i hoteli voze paralelnim pravnim kolosijecima, a sama država izbjegava reagirati i razriješiti problem. Dvije strane godinama se spore i oko ceste koja prolazi kroz samo hotelsko naselje i vodi do mjesnog groblja, a kao i u vatrogasnom domu, i ondje su proteklih tjedana bageri bili u noćnim akcijama rušenja, zidići su se uklanjali i ograde naknadno postavljale. Uoči deložacije zakazane za ponedjeljak vatrogasni dom i boćalište već su zapravo bili ispražnjeni, a po fotografijama koje su medijima dostavili iz hotelske kuće, i poprilično devastirani.

Marion Duzich Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

'Godinama smo upozoravali na stvarno stanje, na činjenice, tražili razgovor, pokazivali sudske odluke, nudili financiranje gradnje zamjenskih terena, no svaki dogovor je odbijen i danas smo tu gdje jesmo. Usprkos pravomoćnim presudama, čekali smo i nadali se dogovoru. Nakon svega ružnog što smo doživjeli pristali smo sudjelovati u medijaciji jer smo se nadali rješenju koje će biti na korist Supetra i naše tvrtke. Nažalost, osoba koja je uvijek bila protiv i odlučila biti Grinch koji će inzistirati na sukobu kojim sustavno 'krade Božić' Supetranima i Svpetrvs hotelima je Ivana Marković. I u subotu, nakon što nam je rušen zid, ukradena vrata i devastirana imovina, razgovarali smo s boćarima i ponudili im najam prostora za simboličan iznos, no oni ni to nisu prihvatili. Zašto je gradonačelnici važnije od nas raditi 'zločestog investitora' kojeg je spremna uništiti nego osigurati novu školu, igralište, boćalište, daljnji razvoj mjesta i, na koncu, popraviti narušeni gradski proračun, očito nećemo nikad razumjeti. Previše je neistina izgovoreno, previše manipulacije osjećajima stanovnika Supetra i previše zla naneseno, a očito na tome na planira stati', tvrde iz ove hotelijerske kuće. Čekali su, kažu, iseljenje vatrogasaca u njihov novoizgrađeni dom, ali tada ih se pokušalo izigrati i donijeti službeni zaključak kojim je posjed starog vatrogasnog doma trebao biti prebačen nogometnom klubu.

  • +2
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Nudili smo financiranje gradnje natkrivenog boćališta na nekoj od lokacija koje bi Grad odredio, čak i u subotu nudili smo model po kojem boćari mogu ostati još neko vrijeme, a koji neće dovoditi u pitanje donesene sudske presude', dodaje se u reakciji Svpetrvs hotela. Gradonačelnica Ivana Marković, s druge strane, na deložaciju doma i boćališta reagirala je emotivno:

'Po tko zna koji put čitam predmetno rješenje u kojem piše 'isprazniti prostore slobodne od stvari i osoba'. Isprazniti prostore slobodne od stvari i osoba... Zvuči nevjerojatno jednostavno, barem kad su stvari u pitanju. Ali kako isprazniti te prostore od osoba? Kako kad su njihove ruke, njihova muka i pot, njihovo zajedništvo utkane u njih? Kako isprazniti prostore od naših očeva, majki, nonota i nona koje su te prostore gradili? Kako, kad iz svakog njihovog kantuna zrači vira koju su naši stari gajili da će to sve ostat' njihovoj dici? Nama... Da bi mi mogili sve to ostavit' našoj dici', objavila je Marković na Facebooku, uz tvrdnju da su nepravdu građanima Supetra nanijele institucije koje bi ih trebale štititi.

'Iskreno mi je žao da je došlo do ovoga, svima koji su u bilo kojem trenutku i na bilo koji način nastojali očuvati ova gradska dobra najiskrenija hvala, a onima koji su svoju supetarsku dušu bili spremni prodati za šaku dolara poručujem neka bace koji put pogled prema Punti, pod kojom sad zanavike spavaju oni koji su to igralište gradili i ostavili nama. Neka bace pogled, ako mogu... od rampe. A meni dozvolite da citiram jednog velikog čovjeka koji je na drugom mjestu, u drugom tmurnom trenutku, u nastojanju da ohrabri i motivira svoje sugrađane, rekao: 'Ovo još nije kraj. Nije čak ni početak kraja. Ali je možda kraj početka...'. I zato na kraju ovog mog osvrta, koji na koncu nije ispao ni štur ni suhoparan ni činovnički, jer s obzirom na temu koja je životna, emotivna i tiče se svih nas, to nije ni mogao biti, neću staviti točku. Već samo zarez', poručila je supetarska gradonačelnica.

O sudbini obližnjeg golemog nogometnog terena s tribinama, koji je također dio spora jer je kao sportski kompleks bio uključen u privatizaciju koja je naknadno proglašena nezakonitom, zasad nema puno riječi. U Gradu tvrde da nema govora o njegovom prepuštanju, u hotelima zasad šute.