RASPRAVA O IZBORU MANJINSKIH ZASTUPNIKA

Burić na rubu govora mržnje u Saboru

14.12.2010 u 10:53

Bionic
Reading

Saborski zastupnici raspravili su izmjene i dopune Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno izmjene koje se tiču izbora manjinskih zastupnika. Dok vladajući podržavaju novine, SDP-ovcima se čini da će izmjene koje se tiču srpske manjine ići na ruku samo jednoj stranci srpske manjine - SDSS-u

Izmjene izbornog zakona na tragu su izmjena Ustava, prema kojima će birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, odnosno dijaspora, glasati za tri zastupnika, i to u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dok će se manjinama koje u ukupnom broju stanovnika sudjeluju s manje od 1,5 posto omogućiti dvostruko pravo glasa.

Dok te dvije novine uglavnom nisu bile sporne za saborske zastupnike, dio oporbe vidio je problem kod srpske manjine kojoj se garantiraju najmanje tri zastupnika. SDP-u je problematičan način raspodjele zajamčenih mandata. Prema prijedlogu zakona, zajamčene mandate dobila bi samo jedna stranka, i to ona koja bi dobila najveći broj glasova, što zapravo ide na ruku samo SDSS-u.

'Premiju daje HDZ, a uzima je njegov koalicijski partner SDSS. Žao nam je SDSS-a. Nikad nismo mislili da će nam postati upitna njegova privrženost demokraciji i demokratskim principima, ali izgleda da je točna konstatacija da vlast kvari. Zatražiti da mimo realne snage stranke temeljem broja glasova, a neovisno o broju glasova konkurentskih stranaka, bude ekskluzivni predstavnik jednog dijela Srba u Hrvatskoj, ne priliči stranci koja u svom nazivu nosi pridjev demokratskaZatražiti da se temeljem jednog glasa više dobiju sva tri mandata, za što je inače potrebno oko 40 tisuća glasova, nije pošteno, nije pravedno i nije demokratski', kazao je SDP-ovac Arsen Bauk, zatraživši da zakon prođe još jedno čitanje.

Odgovorio mu je SDSS-ovac Milorad Pupovac. 'U svoja tri mandata jako dobro znam da to što radim nije nikakva premija za mene niti za mnoge druge koji su u vezi sa mnom. Bilo bi vam bolje da govorite o nečem drugom. Ukoliko netko misli da se demokracija treba braniti od unapređenja manjinske politike, da se demokracija treba braniti od boljeg ostvarivanja prava manjina u RH i ako netko misli da svi drugi imaju pravo na sporazume, a da pripadnici manjina nemaju pravo sporazumjeti se oko toga što misle da je najbolje za uređenje njihovog položaja, onda je u nesporazumu s tim kako se razumije demokratska igra', kazao je Pupovac, dodavši da fragmentacija mandata ne bi bila dobra za demokraciju.

Oštar je bio i SDP-ov Željko Jovanović. 'Mi u SDP-u ne možemo podržati ovakvo rješenje jer ono pokazuje političku korupciju kojom se SDSS-u naplaćuje slijepa poslušnost vladajućoj koaliciji', kazao je Jovanović

Još žešći bio je HDSSB-ov Dinko Burić. On je zbog svog govora, koji je bio na rubu govora mržnje, zaradio čak dvije opomene. Ako se njega pita, ovim zakonom stvara se trostruka diskriminacija - unutar same srpske manjine, prema hrvatskom narodu u dijaspori, ali i prema većinskom hrvatskom narodu u Hrvatskoj.

'Ovakva prava kakva se traže za srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj ima malo koja manjina u svijetu, ako je uopće ima, a pogotovo ih nema neka manjina koja je započela i vodila rat i počinila takva zvjerstva kakva su pobunjeni Srbi učinili protiv države u kojoj su živjeli i u kojoj i danas žive. I nakon što im je sve oprošteno, zahvaljujući Zakonu o oprostu, umjesto zahvale traži se još. Zar i kruha preko pogače, zar nije dosta biti jednak? Zar se mora biti jednakiji i od drugih nacionalnih manjina, i od hrvatskog naroda u dijaspori, ali i u samoj Hrvatskoj', grmio je Burić s govornice.

No Burić nije stao samo na tome, nego je SDSS-ovog predsjednika Vojislava Stanimirovića nazvao četnikom koji je, kako kaže, u Vukovaru bio desna ruka Šljivančaninu. 'Vojislav Stanimirović umjesto da guli dugogodišnji zatvor i dalje uživa u saborskoj mirovini, pa se čak i ruga nevinim vukovarskim žrtvama', poručio je Burić iz HDSSB-aOdgovorio mu je SDSS-ov Mile Horvat'Vojislav Stanimirović nije osuđen čovjek. On je još uvijek nekažnjavan, nije čak ni osumnjičen', rekao je Horvat.