PROGLASITI ELEMENTARNU NEPOGODU

Bura u Splitu napravila 30 milijuna kuna štete!

12.03.2015 u 17:44

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar uputio je županu Zlatku Ževrnji prijedlog da se bura koja je prošlog tjedna uzrokovala golemu materijalnu štetu u gradu i okolici službeno proglasi elementarnom nepogodom

Olujni i orkanski vjetrovi puna tri dana paralizirali su Split, a osim desetak ozlijeđenih građana - među kojima i jednog vatrogasca - za sobom su ostavili odlomljene fasade, stotine srušenih stabala i oko 150 oštećenih automobila. Urušila se jedna od hala sajma GAST na Žnjanu, kao i nekoliko balona koji natkrivaju sportske terene, a milijunska šteta zabilježena je u kampu u Stobreču.

Splitska gradska uprava do četvrtka u podne primala je prijave štete, a pristiglo je 135 zahtjeva pravnih i fizičkih osoba. Gradsko povjerenstvo na temelju tih podataka danas je danas iznijelo prvu preliminarnu procjenu po kojoj - na temelju pristiglih prijava - šteta od trodnevne bure iznosi čak 30 milijuna kuna.
Po proceduri, nakon ovog Baldasarovog koraka slijedi uvid nadležnih osoba, dok se u roku od 60 dana konačno izvješće treba podnijeti županijskom i državnom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, kao i nadležnim ministarstvima.

Štetu kod pravnih osoba, koje su prijavile veći dio od 30 milijuna kuna, procjenjuje posebno povjerenstvo, i to na njihov trošak.