NAMET PRETRAŽIVAČIMA

Bundestag donio Lex Google

01.03.2013 u 20:51

Bionic
Reading

Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag, prihvatio je u petak reformu prava intelektualnog vlasništva nazvanu "Lex Google" čija je zadaća bolje štititi nakladnike na internetu.

Za "Lex Google" glasovala su 293 zastupnika iz redova većine (konzervativci iz CDU/CSU-a i liberali iz FDP-a) a protiv su bila 243 zastupnika ljevice (SPD, stranka Ljevice i Zeleni).

"Ovim nacrtom zakona nakladnicima se želi zajamčiti da neće biti oštećeni u odnosu na druge operatere u 'online' sektoru", ističe se u preambuli pisma namjere uz taj nacrt koji se može pogledati na mrežnoj stranici Bundestaga.

O tom će se nacrtu zakona još raspravljati u Bundesratu (gornji dom parlamenta), gdje koalicijska vlada nema većinu.

Tekst predviđa da pretraživači ubuduće plaćaju nakladnicima pristojbu za korištenje njihovih sadržaja.

No pristojba se neće plaćati za "korištenje sadržaja u okviru prava citiranja", ističe se u pismu namjere, gdje se ne kaže ništa o dopuštenim razmjerima tog korištenja.

Udruga njemačkih nakladnika je u priopćenju "pohvalila odluku Bundestaga o autorskim pravima" koja je "prekinula pravnu prazninu".

"Premda prihvaćen tekst ne vodi računa o svim očekivanjima nakladnika, on je važan čimbenik u jamčenju jednakih prava u digitalnom svijetu", ocijenili su.

Naprotiv, savezna udruga za informacijsku ekonomiju, telekomunikacije i nove medije (BITKOM) koja okuplja tehnološke tvrtke, kritizirala je donošenje teksta koji smatra "udarcem na internet" i "jednostavno nepotrebnim" zakonom.