NAKON PADA KUNDUZA

Bukti rat u Afganistanu: Talibani napali njemačku bazu

30.09.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Skupina talibana napala je noćas bivšu NATO-ovu bazu u afganistanskom gradu Baghlanu, a istovremeno su se savezničke snage sukobile s talibanima nedaleko opkoljene zračne luke u Kunduzu na sjeveru zemlje. Nacionalnost savezničkih vojnika, pak, nije otkrivena

Vijest o napadu na bivšeg baze poznatije kao Izviđačka baza Sjever, a koju su koristili pripadnici njemačkog kontingenta ISAF-a objavio je novinar njemačkog Der Spiegela

Glasnogovornik NATO-a pukovnik Brian Tribus potvrdio je Reutersu kako su koalicijske snage sukobile nedaleko aerodroma koji se alazi u talibanskom okruženju. 'Do napada je došlo za vrijeme vježbe koje su provodili instruktori specijalnih postrojbi i to u trenutku kada su pripadnici specijalnih snaga naišli su na talibane u blizini aerodroma.

Tribus, pak, nije otkrio nacionalnost koalicijskih vojnika koji su sudjelovali u borbi. Glasnogovornik je tek kazao kako je američko zrakoplovstvo poduzelo zračni udar kako bi otklonilo talibansku prijetnju te kako je nakon zračne akcije zarobljeno nekoliko talibana.

Preuzimanjem Kunduza na sjeveru Afganistanu smatra se velikim uspjehom talibanskih ekstremista. Oni su još u ponedjeljak pokrenuli napad iz tri smjera i nakon sporadičnih borbi s vladinim snagama preuzele kontrolu nad gradom te iz zatvora pustili zatvorenike koji se smatraju talibanskim pristašama. Inače, ovo je prvi veći grad koji je pao u ruke talibana nakon što su 2001. godine savezničke snage pokrenule opsežne akcije protiv talibana.