KONTROVERZAN KANDIDAT

Budući sisačko-moslavački dožupan pisao za Vojsku Krajine

14.05.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Bogdan Boro Rkman kandidat je za dožupana u ime srpske manjine. Srpske ga stranke podupiru iako je za vrijeme rata pisao ratnohuškačke tekstove u kojima je kao agitator rata Krajinom pronosio hvalospjeve o srpskoj vojsci. Rkman smatra da nema nikakve ni zakonske ni moralne prepreke da se kandidira, piše Novi list

'Kordun srce Krajine: Napadnu li, zažaliće' i 'Tenkisti kapetana Miomira Majstorovića: Gvozdeni bedem na Kupi' – to su naslovi tekstova objavljenih u srpnju 1993. u 'Vojsci Krajine', listu Srpske vojske Krajine čiji je autor Bogdan Boro Rkman. Kao suradnik tog lista, po svom sadržaju ratnohuškačkog, Rkman je potpisao, prema dokumentaciji u posjedu Novog lista, još jedan tekst, ali dvije godine kasnije.

U tim tekstovima Rkman, kao dopisnik Vojske Krajine za Vrginmost i stručnjak za vojnu taktiku, otvoreno glorificira tenkiste i artiljerce Vojske srpske Krajine, a u trećem njihovu pješadiju. Među ostalim, piše i o akciji Maslenica kao o 'hrvatskoj januarskoj agresiji na Krajinu', a o vojnicima Vojske Krajine piše kao o 'pravim momcima koji su se borili i kod Ražovljeve glave'.

Jedna od najgrubljih i najubojitih rečenica Bogdana Bore Rkmana u časopisima Vojska Krajine, piše Novi list, odnosi se na napad na Zagreb i Karlovac. 'Sada je ovo srpska vojska s jedinstvenim i jasno izraženim ciljem, a nišani su podešeni za dejstvo po vitalnim neprijateljskim ciljevima u Zagrebu, Karlovcu i drugim dijelovima hrvatske teritorije', pisao je o vojnicima Krajine Bogdan Boro Rkman.

Danas je Rkman jedini kandidat srpske manjine za dožupana Sisačko-moslavačke županije, a srpska nacionalna manjina ima pravo na jednog dožupana i izvjesno je da će od početka lipnja Rkman biti novi sisačko-moslavački dožupan.

Rkman u svojoj prošlost ne vidi ni najmanji problem, niti zakonsku ili moralnu prepreku da se kandidira i pobijedi.

'Moji korijeni su u Hrvatskoj 400 godina i ne dozvoljavam nikome da kaže da je ova država više njegova nego moja', kazao je Rkman. Na pitanje nije li cinično obnašati funkciju dožupana u Hrvatskoj kad je otvoreno nastupao i borio se protiv te države, a što je evidentno iz njegovih tekstova, rekao je da to što je pisao njemu ne predstavlja problem.

Pupovac: Ne postoje zakonske prepreke da Rkman sudjeluje na izborima

S obzirom na to da je Rkman kandidat srpske manjine, ali i predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a, za komentar smo priupitali i potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Rkman je predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a i protiv njega se ne vodi niti se vodio ikakav postupak. Ne postoje zakonske prepreke da on sudjeluje na izborima. Što se tiče toga je li pridonosio ratnom djelovanju kroz tekstove, na to ne mogu odgovoriti jer nisam čitao tekst. No čitao sam ovih godina mnoge tekstove i poruke koji su u sebi sadržavali diskriminaciju i govor mržnje pa se na njih nitko nije obazirao', kazao je Pupovac za tportal.

'Kolega, pa naslovi su redakcijski', kazao je. A tekstovi, pitali smo ga, u kojima se pišu hvalospjevi o agresorskoj vojsci i najavljuju napadi na Karlovac i Zagreb?

'Oni su nastajali kroz reportaže, kad sam izvještavao s prve linije. To je realan prikaz stanja naše, srpske vojske s terena', tvrdi Rkman. I dalje se ne odriče ni svojih stavova ni svojih tekstova, jer to su 'ionako bila druga vremena i sve zavisi kako tko na to gleda'.

Njegovu kandidaturu, logično, osporavaju branitelji, ali i sami pripadnici srpske manjine, poput Milovana Bojčetića, sudionika Domovinskog rata i kandidata za vijećnika SDP-ove koalicije u Sisačko-moslavačkoj županijskoj skupštini.

'Njegova kandidatura među većim brojem sisačkih Srba dominantno je doživljena loše. Srbi će postati taoci njegova izbora. Ne mogu vjerovati da čovjek poput Rkmana, koji je napisao toliko objeda protiv Hrvatske, sada u istoj toj Hrvatskoj želi postati i postat će dožupan! To je nemoralno. Njegova vjerodostojnost ne postoji', kazao je Bojčetić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.