koronavirus

Bubaš: Čak 80 posto zaraženih je u radno aktivnoj populaciji

27.10.2020 u 08:49

Bionic
Reading

Novi paket mjera zaštite od koronavirusa stupa na snagu u utorak, rekla je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

'Primarno smanjujemo dopušteni broj osoba koje će biti prisutne na raznim okupljanjima. Bilo koja okupljanja veća od 50 osoba neće biti moguća, svadbe i posljednji ispraćaji 30 osoba, a sva druga privatna okupljanja 15 osoba', naglasila je Marija Bubaš u razgovoru za HRT i dodala kako se iz ovoga izuzimaju kazališta i kina te vjerska okupljanja.

Istaknula je kako su mjere na snazi idućih 14 dana, a možda i dulje. Lokalni stožeri mogu uvesti još neke mjere. Zagrebačka Arena je sprema za eventualni prihvat oboljelih.

'Postavljeno je 270 kreveta, a u planu je još 150 kreveta, naglasio je Mladen Vinković', načelnik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite i dodao kako će na drugom katu biti medicinsko osoblje kojem će također biti napravljeni smještajni kapaciteti. Rekao je kako Arena može primiti 800 kreveta, ako će to biti potrebno.

Bubaš je istaknula da će u Areni biti smješteni lakši slučajevi bolesti, ali kako se nada da nam taj kapacitet neće trebati.

'Moram spomenuti glede novih mjera, da se potiče rad od kuće, zato što je distribucija bolesti takva da 80 posto zaraženih je u radno aktivnoj populaciji', rekla je. Naglasila je kako bi se u ovim danima na grobljima trebale nositi maske zbog velikog broja ljudi, ali je apelirala da se to izbjegava pogotovo za kronične bolesnike.

'Ako je osoba bila u kontaktu s oboljelim treba biti odgovorna, ostati kod kuće i kontaktirati obiteljskog liječnika. Naglašavam da osobe koje su bile testirane ostanu kod kuće dok ne dobiju rezultate testiranja, a to je 48 sati', kazala je Bubaš dodavši da se prostori u kojima se provodi vrijeme moraju što češće provjetravaju.