traže pojašnjenja

Bruxelles bjesni na Ukrajinu: Zašto ste našim oružjem napali Rusiju!?

04.06.2023 u 18:22

Bionic
Reading

Službeni Bruxelles će 'prvom prilikom' zahtijevati objašnjenja od Ukrajine i predsjednika Volodimira Zelenskog o korištenju belgijskog oružja u napadima na rusku regiju Belgorod, javlja tamošnji list Le Soir

Belgijska ministrica obrane Ludivine Dedonder i ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib hitno će kontaktirati Ukrajince i tražiti objašnjenje za korištenje njihova oružja u napadima na Rusiju, javlja Le Soir.

U Bruxellesu za list naglašavaju da su sva belgijska oružja poslana u Ukrajinu kako bi se branila ukrajinska populacija i teritorij, a ne vršili napadi na Rusiju.

Ranije ovog tjedna, The Washington Post objavio je da su 'partizani' koji su napali Belgorodsku regiju koristili vozila i oružja iz SAD-a, Poljske, Češke i Belgije.

Konkretno, u napadima su korištene belgijske i češke puške, kao i protutenkovska oružja podrijetlom iz SAD-a. Prema svjedocima iz Ukrajine, a kako pišu moskovske RIA Novosti, 'teroristi' koriste češke jurišne puške BREN i američke automate SCAR.

Belgorod Izvor: EPA / Autor: GOVERNOR OF BELGOROD REGION/HANDOUT HANDOUT

Bruxelles je ranije objavio da je naoružao Ukrajinu automatima SCAR, američke proizvodnje kao i američkim zrak-zrak raketama AIM-120. Dodatno, u Ukrajinu su poslani i bacači M72.

Podsjetimo, od kraja svibnja u ruskoj regiji Belgorod vode se prilično teške borbe između ruskih snaga s jedne strane te raznih 'partizana' i 'osloboditelja' s druge strane.