HEROJ KOJI JE RAZBIO ENIGMU

Brown se ispričao slavnom matematičaru zbog kastracije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 11.09.2009 17:04
  • Objavljeno 11.09.2009 u 16:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Premijer Gordon Brown ispričao se u petak za postupak vlasti prema Alanu Turingu, slavnome matematičaru i čovjeku koji je u Drugom svjetskom ratu razbio nacistički kod Enigmu, a nekoliko godina kasnije počinio samoubojstvo jer je kao homoseksualac bio osuđen i kemijski kastriran.

Matematičar Turing predvodio je ekipu na lokaciji Bletchley Park sjeverno od Londona, zaslužnu za razbijanje nacističkog koda Enigme, koji su Nijemci smatrali neslomivim čime je pomogao skratiti rat i spasiti brojne živote.

Međutim, pet godina poslije rata bio je osuđen na kemijsku kastraciju nizom injekcija ženskih hormona, a prema zakonu o zabrani homoseksualnosti.

Nakon toga je Turingu, pioniru modernog računarstva, oduzeta sigurnosna provjera i nije mogao nastaviti svoj rad, zbog čega je 1954. godine u dobi od 41 godine počinio samoubojstvo.

Ispriku vlasti zatražilo je više od 30.000 ljudi peticijom na stranici ureda britanskog premijera te je Brown objavio priopćenje u kojem izražava žaljenje zbog 'užasna' postupka britanske vlade.

'Nije pretjerivanje kazati da bi bez njegova izuzetna doprinosa, povijest Drugog svjetskog rata vrlo lako mogla biti drukčija', rekao je Brown i naglasio da je Turning zaslužio 'daleko bolji tretman'.

'Prema Alanu i tisućama drugih homoseksualca, koji su bili osuđeni na temelju homofobnih zakona, primijenjen je užasan postupak', rekao je Brown.

Računalni programer dr. John Graham-Cumming, organizirao je potpisivanje peticije jer je želio da matematički genij uđe u panteon zaslužnih Britanaca.

'Držao sam da bi bilo licemjerno zatražiti to ako prije toga Britanija ne bi priznala krivnju za svoj postupak prema njemu', rekao je Graham-Cumming i obratio se kraljici Elizabeti II. sa zahtjevom da se osnuje Nacionalni muzej računarstva s Turingovim imenom te očuva zgrada Bletchely Park.

Na toj su lokaciji Turing i njegova ekipa osmislili stroj Colossus, koji je bio među prvima elektronički programiranim računalima u svijetu.

Međutim, iz straha da računalni centar Bletchley ne padne u ruke špijuna Sovjetskog Saveza, tadašnji premijer Winston Churchill naredio je uništenje Colossusa i 200 strojeva zvanih Bombe, koji su poslužili za razotkrivanje njemačke Enigma.

Turing je osuđen prema jednakom zakonu temeljem kojeg je bio progonjen i zatvoren slavni dramatičar Oscar Wilde 1895., u doba viktorijanskog puritanizma. Zakon je ukinut tek 2003. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!