JEDINSTVO NARODA I ČELNIKA

Brown: Mirovni proces u Sj. Irskoj neupitan

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.03.2009 16:11
  • Objavljeno 09.03.2009 u 15:59
British Prime Minister Gordon Brown (L) meets Northern Ireland First Minister Peter Robinson (C) and Deputy First Minister Martin McGuinness at Castle Buildings in Stormont, Belfast March 9, 2009. Brown visited troops in Northern Ireland on Monday after a

British Prime Minister Gordon Brown (L) meets Northern Ireland First Minister Peter Robinson (C) and Deputy First Minister Martin McGuinness at Castle Buildings in Stormont, Belfast March 9, 2009. Brown visited troops in Northern Ireland on Monday after a

Izvor: Reuters / Autor: -

Britanski premijer Gordon Brown u ponedjeljak je u Belfastu izrazio zadovoljstvo jedinstvom stanovnika i čelnika Sjeverne Irske i naglasio kako to sjevernoirski mirovni proces čini neupitnim unatoč ubojstvu dvojice britanskih vojnika

BELFAST - "Jutros sam se uvjerio u jedinstvo sjevernoirskog naroda i političkih stranaka", rekao je Brown nakon razgovora u Stormontu (parlament) sa sjevernoirskim premijerom Peterom Robinsosnom, šefom Demokratske unionističke stranke (DUP/protestantska) i zamjenikom premijera Martinom McGuinnessom iz Sinn Feina.

"Oni, kao i ja, žele svijetu poslati poruku da politički proces nikada neće biti uzdrman", rekao je Brown, koji je ranije posjetio britansku vojnu bazu Massereene, zapadno od Belfasta, gdje su u subotu navečer, u napadu za koji je odgovornost preuzela Prava IRA ubijena dvojica britanska vojnika i četiri su osobe ranjene.

Brown je dodao da za Pravu IRA-u nema mjesta u sjevernoirskoj politici, jer se radi o "nemilosrdnim ubojicama i teroristima".

Prava IRA, odmetnuta frakcija IRA-e koja se protivi mirovnom procesu i želi da Britanci odu iz Ulstera, preuzela je u nedjelju odgovornost za napad na vojarnu u kojem su poginula dvojica vojnika, a četiri osobe su ranjene. Njih su dvojica prve britanske vojne žrtve u Sjevernoj Irskoj od 1997. godine.

Prava IRA ustanovljena je 1997., godine, a po zlu je postala poznata kada je 15. kolovoza 1998. godine izvela najkrvaviji napad u 30 godina sukoba u Sjevernoj Irskoj, eksplozijom automobila-bombe u Omaghu, s 29 žrtava i više stotina ranjenih.

Prava IRA osnovana je tajno kada se od glavne organizacije IRA-e odcijepilo 100 do 200 disidenata. Danas ih je preostalo nekoliko desetaka, drže stručnjaci.

Prava IRA zamjera IRA-i i njezinu političkom krilu, stranci Sinn Fein, sudjelovanje u mirovnom procesu i supotpisivanje povijesnih mirovnih sporazuma s protestantiama u travnju 1998.

Nakon Omagha Prava IRA ponovno se aktivirala početkom 2000-ih godina i preuzela odgovornost za nekoliko protubritanskih napada, posebice na sjedište obavještajnih službi MI-6 u Londonu i na zgradu BBC-ja. U tim napadima nije bilo žrtava.

Skupini je težak udarac nanijelo uhićenje njezina vođe Michaela McKevitta 2001. godine. McKevitt služi 20-godišnju zatvorsku kaznu za terorističke aktivnosti.

Zadnjih 18 mjeseci IRA je svoje napade usmjerila na katolike koji pristupe novoj sjevernoirskoj policiji u formiranju, u kojoj je jednak broj protestanata i katolika.

Neovisno povjerenstvo zaduženo za oružane skupine u Sjevernoj Irskoj ocijenilo je u izvješću potkraj 2008., da je Prava IRA i dalje "teška i stalna prijetnja ljudskim životima" i da će "to vjerojatno i ostati". Organizacija raspolaže ograničenim arsenalom oružja i financira se krijumčarenjem droge, cigareta te pljačkama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi