objavio stožer civilne zaštite

Broj umrlih u Italiji naglo porastao, potvrđeno i gotovo tisuću novih zaraza

10.03.2020 u 19:17

Bionic
Reading

Broj umrlih od koronavirusa u Italiji skočio je u utorak za 168, sa 463 na 631 što je povećanje od 36 posto, a potvrđeno je i gotovo tisuću novih zaraza pa je sada ukupno 10.149 inficiranih, objavio je stožer civilne zaštite

Na intenzivnoj njezi je njih 877, 144 više nego jučer, pokazuju najnoviji podaci.

Epidemijom je najpogođenija sjeverna Italija, s 5791 slučajeva u Lombardiji, 1533 u Emiliji-Romagni i 856 u Venetu.

U Laciju je broj zaraženih porastao sa 102 u ponedjeljak na 116 u utorak.

Od onih koji su bili zaraženi, u utorak se oporavilo njih 1004 u usporedbi sa 724 dan ranije.

Istovremeno, Slovenija je objavila da zatvara granicu s Italijom i pozvala svoje građane koji se ondje nalaze da se vrate kući, rekao je u utorak premijer na odlasku Marjan Šarec.

Šarec je tvitao da je odluka donesena nakon što je isti potez povukla Austrija. Odluka se neće odnositi na prijevoz robe, objavila je novinska agencija STA.

Dvije zemlje dijele granicu dugačku 232 kilometra.

U Sloveniji je 31 osoba zaražena koronavirusom, šest više nego u ponedjeljak.

  • +11
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: CARLO COZZOLI

Europske države u utorak su postrožile mjere protiv širenja koronavirusa zabranama putovanja, zatvaranjem škola i odgodama javnih događanja. 

Austrija je zabranila dolaske iz Italije te je upozorila svoje državljane da ne putuju u tu susjednu državu koja je u potpunosti stavljena u karantenu kako bi pokušala usporiti širenje virusa Covid-19.

Srbijanska vlada također je zabranila dolaske iz Italije, kao i iz dijelova Kine, Južne Koreje, Irske i Švicarske. 

Putovanja iz i u Italiju zabranila je i Malta. 

Borbi protiv širenja virusa pridružile su se i aviokompanije. British Airways je otkazao sve letove s Italijom u kojoj je dosad preminulo više od 460 ljudi. 

Danska je objavila kako će zrakoplovima koji lete iz pogođenih područja biti zabranjeno sletjeti, a Austrian Airlines je prekinuo linije prema Veneciji, Milanu i Bologni.

Njemačka Lufthansa već je otkazala tisuće letova, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje odgodu putovanja u Italiju.