RAZORAN POTRES

Broj poginulih u Turskoj prešao 200

24.10.2011 u 08:11

Bionic
Reading

Za više od 200 osoba potvrđeno je da su mrtvi dok se za još stotine strahuje da su poginuli u razornom potresu koji je u nedjelju pogodio jugoistočnu Tursku gdje su se spasilačke ekipe cijelu noć trudile osloboditi zatočene u ruševinama

U ponedjeljak rano ujutro ministar unutarnjih poslova Idris Naim Sahin kazao je da je potres magnitude 7.2 Richtera usmrtio stotinu ljudi u gradu Vanu i 117 u teško pogođenom gradu Ercisu sto kilometara sjevernije. Očekuje se da će konačna brojka smrtno stradalih i dalje rasti.

Nadgledajući rad spasilačkih ekipa u Ercisu Sahin je kazao da se broj ranjenih procjenjuje na 1.090, prenijela je agencija Reuters.

Nakon što je pala noć preživjeli i radnici hitnih službi borili su se da iz ruševina izvuku čim više stradalih, iako su na porušenom području anatolijske stepe uz granicu s Iranom bili odsjećeni svi električni vodovi.

Uz pomoć mobilnih generatora preživjeli i spasioci ulagali su nadljudske napore kako bi probili urušeni beton, a nerjetko su se uz lopate služili i golim rukama, javljaju mediji.

Premijer Tayyip Erdogan izjavio je da je nepoznat broj osoba koji su zatočeni pod ruševinama te da se posebno boji za stanovnike okolnih ruralih područja gdje spasilačke ekipe još nisu pristigle.