predsjednica vlade

Brnabić: Srbija pozvana na američki Samit za demokraciju

12.11.2021 u 22:55

Bionic
Reading

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u petak da je Srbija dobila poziv za sudjelovanje na Samitu za demokraciju u Washingtonu, koji organizira američki predsjednik Joe Biden, a na tom skupu predstavljat će je predsjednik Aleksandar Vučić.

Brnabić, koja sudjeluje na Pariškom mirovnom forumu, ocijenila je za Radioteleviziju Srbije (RTS) da je to "dobra vijest", rekavši kako "nije bilo tragično" ni kada su svi pričali da Srbija nije pozvana, dok su pojedine zemlje iz regije dobile poziv Bidenove administracije.

"Zbog toga nema razloga za euforiju ni sada kada smo pozvani. Dobili smo pozivnicu i mislim da je to primjer koji govori o besmislenosti i licemjerju kritika u zemlji i iz regije...Te kritike su ostale bez smisla sada kada je poziv stigao", rekla je Brnabić.

Samit za demokraciju bit će u virtualnom formatu održan 9. i 10. prosinca i trebao bi okupiti više od 100 zemalja, a američki portal Politico objavio je ranije da su sa zapadnog Balkana pozvane Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, ali ne i Srbija, Kosovo, te Bosna i Hercegovina.

State Department je priopćio da u povodu Samita za demokraciju i ljudska prava koji organizira američki šef države "ne komentira interna razmatranja zašto pojedine zemlje nisu pozvane", objavio je ranije ovog tjedna Glas Amerike (VOA).

Američki veleposlanik u Beogradu Anthony Godfrey ranije je poručio da nisu svi partneri SAD-a mogli biti pozvani na samit, te da su pozive dobile "zemlje iz različitih regija s različitom razinom demokratskog razvoja".

"Sjedinjene Države ostaju, međutim, posvećene suradnji sa Srbijom u drugim formama, kako bi se unaprijedila i ojačala demokracija”, rekao je Godfrey 9. studenog, nakon što su se pojavili različiti komentari o razlozima, te ocjene da je poziv Srbiji izostao zbog "problema sa sudovima i medijima", te "zbog nepriznavanja prošlosti i pokušaja utjecaja u susjednim zemljama".

Vučić je tim povodom bio rekao da se Srbija "neće dodvoravati" niti kvariti odnose s drugim zemljama, da bi bila "stavljena na neki popis".