nemirno u srbiji

Brnabić: Prosvjedi nemaju veze s ekologijom

05.12.2021 u 19:50

Bionic
Reading

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je rekla da subotnji prosvjedi tisuća ljudi koji su u Beogradu i još pedesetak gradova blokirali glavne prometnice i mostove protiveći se planiranom rudarenju litija, nemaju veze s ekologijom nego su političke prirode

Dok organizatori i sudionici prosvjeda tvrde da je na ulice izišlo stotinjak tisuća građana, među kojima su i ekoloških aktivisti i pristaše oporbenih stranaka, predsjednica srbijanske vlade ustvrdila je kako su prosvjedi "politički" i da nemaju nikakve veze sa zaštitom okoliša i zelenom agendom jer su se na njima pojavili i čelnici pojedinih oporbenih stranaka.

Brnabić je novinarima na predstavljanju novog portala green.gov.rs. rekla kako oporbu i sudionike prosvjeda "okoliš zanima koliko boja zelenih dolara". "Nisu oni tamo da zbog okoliša, nego da bi prosvjedovali protiv Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić, a zahtjeve sudionika prosvjeda ocijenila "protuustavnim".

Prosvjednici i organizacije oko kojih su okupljeni zahtijevaju povlačenje zakona o eksproprijaciji imovine i o referendumu, a Brnabić tvrdi kako je "zahtjev da se povuče Zakon o referendumu protuustavan".

Prosvjedi su organizirani drugi vikend zaredom zbog namjera međunarodne korporacije "Rio Tinto" da eksploatira rudu jadarit iz koje se dobiva litij, te zbog spornih zakona usvojenih u Skupštini Srbije - o referendumu, koji je predsjednik Vučić potpisao, i zakona o eksproprijaciji koji čeka Vučićev potpis, a za koje se tvrdi da su preduvjeti koji će omogućiti taj ekološki sporan projekt rudarenja litija.

  • +25
Beograd: Prosvjedi protiv eksploatiranja litija od strane Rio Tinta Izvor: Pixsell / Autor: Mateja Stanisavljevic

Brnabić je najavila da će izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji, koje je Vučić u subotu obećao skupini mještana područja ugroženog potencijalnim eksploatiranjem litija, biti spremne za sjednicu vlade 9. prosinca jer je Vučić "dao nalog", s obzirom da je 10. prosinac rok da se šef države izjasni o zakonu usvojenom u parlamentu koncem studenog.

Prosvjede podržava i Novak Đoković

Prosvjede su u međuvremenu podržali deseci javnih osoba, redatelja, glumaca, neovisnih intelektualaca i sportaša, a među njima je svakako najpoznatiji najbolji tenisač svijeta Novak Đoković koji je stao uz prosvjednike i njihove zahtjeve.

"Čisti zrak, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka riječ o zdravlju je suvišna”, objavio je Đoković na Instagramu, uz fotografiju tisuća građana koji su blokirali most na autocesti kroz Beograd.

Dok organizatori prosvjeda najavljuju sljedeće okupljanje i blokade za 11. prosinca, iz oporbenog korpusa u nedjelju su upućene poruke da posljednje "događanje naroda" na ulicama Beograda i Srbije predstavlja "prekretnicu na srpskoj političkoj sceni".

Prosvjedi "najavljuju odlazak s vlasti" sadašnjeg vodstva Srbije, ocijenio je vođa konzervativnog pokreta "Dveri" Boško Obradović, ustvrdivši da se bliži "politički kraj i predsjednika Srbije Aleksandara Vučića i njegovih suradnika, prije svega Ane Brnabić i ministrice energetike i rudarstva Zorane Mihajlović".

Potpredsjednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić smatra da je Vučić "vrlo nervozan i uplašen“ jer su prosvjedi pokazali da su se građani i oporba ujedinili i da mu "neće proći zakoni o eksproprijaciji i referendumu“ čiji je cilj da konzorcij "Rio Tinto" "pretvori zemlju u trovačnicu“.

Vučić je nakon jučerašnjih "fantastičnih prosvjeda shvatio kako neće moći raditi što hoće i od Srbije napraviti ludnicu", rekla je Rašković Ivić u nedjelju u Zrenjaninu na tribini organizacije Novi optimizam.

O masovnim prosvjedima u subotu izvijestili su brojni regionalni i svjetski mediji, a Washington Post je, među ostalim, konstatirao da su skupovi protekli bez vidljive uniformirane policije, te da je riječ o „najmasovnijim demonstracijama protiv populističke vlasti u Srbiji u posljednjih nekoliko godina“.