važna vijest

Britanski znanstvenici tvrde da je broj hospitaliziralih od omikrona daleko manji nego od delte

22.12.2021 u 23:03

Bionic
Reading

Prema istraživanju londonskog Imperial Collegea objavljenom u srijedu, rizik od hospitalizacije za pacijente s omikron varijantom covida 19 je 40 do 45 posto manji nego za pacijente s delta varijantom

U studiji se proučavao udio hospitaliziranih zaraženih omikronom i deltom na uzorku od 56.000 slučajeva omikrona i 269.000 slučajeva delte. Svi slučajevi potvrđeni su PCR testiranjem.

'Generalno, našli smo dokaze o smanjenju rizika od hospitalizacije za omikron u odnosu na delta infekciju, u prosjeku za sve slučajeve u periodu istraživanja', objavili su britanski istraživači, prenosi Reuters.

Kako se navodi, njihova studija je analizirala podatke iz potvrđenih slučajeva PCR testom u Engleskoj između 1. prosinca i 14. prosinca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nema dovoljno podataka o novom omikron soju koronavirusa da bi objavila da je on prenosiviji od delta varijante, ali postoje podaci koji ukazuju na to da su stope hospitalizacije niže, poručila je u srijedu voditeljica tima WHO-a za covid-19 Maria van Kerkhove.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hans Kluge upozorio je da će omikron postati dominantna varijanta u Europi do početka 2022. godine i da su potrebne još tri do četiri tjedna da bi se utvrdila težina bolesti koju ona izaziva.