endemska bolest

Pfizer: Korona će postati nešto nalik gripi već 2024.

20.12.2021 u 07:55

Bionic
Reading

Koronavirus će postati endemska bolest već 2024. godine, rekli su čelnici Pfizera, što znači da će prijeći iz globalnog izvanrednog stanja u stalnu prisutnost uzrokujući regionalne epidemije diljem svijeta - slično kao gripa

'Vjerujemo da će covid prijeći u endemsko stanje, potencijalno do 2024.', rekla je Nanette Cocero, globalna predsjednica Pfizer Vaccinesa, tijekom poziva za investitore u petak.

Covid-19 dosegao bi endemsku razinu onda kada bi stanovništvo steklo dovoljno imuniteta od cjepiva ili od prethodnih infekcija tako da drži pod kontrolom slučajeve prijenosa, hospitalizacija i smrti, čak i dok virus cirkulira.

'Kada i kako će se to točno dogoditi, ovisit će o evoluciji bolesti, koliko učinkovito društvo primjenjuje cjepiva i tretmane te pravednoj raspodjeli na mjesta na kojima su niske stope cijepljenja', rekao je Mikael Dolsten, glavni znanstveni direktor Pfizera. “Pojava novih varijanti također bi mogla utjecati na to kako se pandemija nastavlja odvijati.' Prema Dolstenu, vrijeme prelaska covida u endemsko stanje moglo bi varirati od mjesta do mjesta.

'Čini se da će u idućih godinu ili dvije neke regije prijeći na endemski model dok će druge regije nastaviti u pandemijskom načinu', rekao je Dolsten.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Gomilanje zaliha cjepiva i covid tretmani poput Pfizerove oralne antivirusne pilule mogli bi postati uobičajeniji kako bolest postaje endemska, rekla je Angela Hwang, predsjednica grupe Pfizer Biopharmaceuticals.

  • +9
Cijepljenje na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Komentari čelnika Pfizera dolaze u trenutku u kojem se SAD bori s porastom slučajeva covida predvođenih varijantom delta dok se omikronska napetost brzo širi. Sedmodnevni prosjek novih hospitalizacija zbog covida skočio je četiri posto u odnosu na prethodni tjedan, rekla je ravnateljica Centra za kontrolu bolesti Rochelle Walensky u petak na brifingu u Bijeloj kući.