pripremali akcije

Britanski vojnici uhićeni kao članovi zabranjene neonacističke terorističke skupine

05.09.2017 u 18:21

Bionic
Reading

Četiri pripadnika britanske vojske uhićena su ovih dana zbog pripremanja terorističkih akcija kao članovi zabranjene neonacističke organizacije

Kako je u utorak priopćilo britansko ministarstvo obrane, policija u središnjem dijelu Engleske u pritvoru drži četiri pripadnika vojske zbog sumnje da pripadaju ekstremnoj desničarskoj organizaciji Nacionalna akcija (National Action).

Ta neonacistička organizacija prošle godine postala je prva krajnje desna skupina koja je zabranjena u Britaniji nakon ubojstva zastupnice Jo Cox, a članstvo ili podrška zabranjenoj organizaciji u Velikoj Britaniji predstavlja kazneno djelo kažnjivo s do deset godina zatvora.

Britanska vlada je Nacionalnu akciju stavila na popis zabranjenih skupina opisujući je kao rasističku i neonacističku skupinu koja je osnovana 2013. godine i čiji je cilj provocirati nemire te unositi strah među migrantima.

Skupina je, navodi se u vladinoj ocjeni, vrlo nasilna, homofobna i antisemitski raspoložena te propagira rasni rat do istrebljenja na tlu čitave Britanije. Policija pak navodi da je uhićenje posljedica planirane i obavještajne akcije te kako nije bilo prijetnji po javnu sigurnost.

Nacionalna akcija Izvor: Društvene mreže / Autor: Caesar Augustus

Nacionalnu akciju pak opisuje se kao 'nacionalsocijalističku omladinsku organizaciju'.

Uhićenja u Britaniji došla su nekoliko mjeseci nakon što je ekstremna neonacistička organizacija otkrivena unutar njemačke vojske.

Jedan od pripadnika Bundeswehra je, pokazala je istraga, čak godinu dana glumio sirijskog izbjeglicu kako bi u sklopu antimigrantske akcije počinio terorističku akciju koja bi se kasnije pripisivala upravo migrantima.